Astronauten Jessica Meir till Sverige!

Publicerad: Torsdag, 16 juni 2022, Skribent: Gabi

Svenskamerikanska astronauten och marinbiologen Jessica Meir, som var första svenskan i rymden, besöker Stockholm, Göteborg, Västerås, Umeå och Helsingborg i juni. Hon kommer föreläsa om om livet och arbetet på den internationella rymdstationen för forskare, student och allmänhet, vilket hon är väl lämpad att göra med 205 dagar på ISS bakom sig. Alla föreläsningar länkade nedan är gratis och öppna för allmänheten, flera av dem kräver dock föranmälan.

Jessica Meir är också en av 18 astronauter som blivit uttagen till Artemisprogrammet, NASA:s nya bemannade månfärdsprogram. Det genomförs i samband med ESA och ett antal privata företag och målet är att landa en person på månens sydpol. Exakt vem som följer i Apollopgrogrammets fotspår och faktiskt landar är ännu oklart, men de arton astronauterna är alla delaktiga i programmet. 

Läs mer om Jessica Meirs besök på rymdstyrelsens sida. 

Hitta detaljerna om alla framträdanden hos respektive arrangör:

Göteborg, Universeum Söndag 19/6 som en del av Rymddagen

Stockholm, KTH Måndag 20/6 

Helsingborg, H22 City Expo, Tisdag 21/6

 

Öppen föreläsning med Jessica Meir

www.h22cityexpo.se

Jessica Meir är amerikansk astronaut, svensk medborgare och den första, tillsammans med kollegan Christina Koch, att utföra en helt kvinnlig rymdpromenad. Hon är dessutom en av få utvalda som nu har chansen att bli den första kvinnan på månen. Lyssna på en fascinerande föreläsning om livet i rymden och vad rymdforskning kan lära oss här på jorden.

Umeå, Curiosum, Onsdag 22/6 som en del av Rymddagen

Västerås, Mälardalens universitet Torsdag 23/6


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev