Asimov och Stiftelsen
Stiftelsen – när imperier faller
Isaac Asimovs arv är lika omfattande som hans skrivargärning, som sprider sig över (nästan) varje hylla i Dewey Decimal-systemet på stora bibliotek. Den positroniska roboten och robotologins lagar stöter man på även utanför science fiction-genren, men i litteraturen är det otvetydigt Stiftelsen, eller Foundation, som är hans viktigaste arv.
Från början en trilogi bestående av Foundation, Foundation and Empire och Second Foundation, är det en storslagen generationsserie inspirerad av romarrikets nedgång och modernitetens födelse. Vad händer, funderade Asimov, när stora imperier går under? När alltings kärna faller i skärvor och de stabila systemen som känts eviga avslöjas som lika sköra som de små människorna som fyller dem…? Ja, det är inte svårt att se varför en berättelse vars första del publicerades 1942 känns aktuell för streaming-serie idag!
Ur denna tanke om Roms fall och världens omvälvningar spann Asimov historien om Hari Seldon, en ung matematiker som skapade psykohistorien med vars hjälp han kunde förutse historiens svängningar. För även om en enskild individs val inte går att förutspå, ger statistik och sociala teorier tillräckligt med kunskap för att, i alla fall i fiktionens värld, förutspå hur en massa av människor kommer handla. Men ingen vill höra en profet som talar om den kända världens undergång, inte ens om de kommer med goda råd om hur fallet kan mildras.
Romanen Foundation utspelas efter Hari Seldons död, när medlemmarna i Stiftelsen som är arvtagarna till hans vision arbetar för att försöka förhindra att det galaktiska imperiets ofrånkomliga undergång. De kämpar mot det döende imperiets maktfullkomlighet, statistiska anomalier som en mutant med extraordinära krafter, och sin egen mänskliga svaghet: det är inte rätt att döma tiotusentals till döden, för att rädda miljoner.
I senare böcker både fortsatte Asimov historien, och steg sedan 1988 tillbaks i tiden för att ge liv till Hari Seldons ungdomsår och berättelsen om psykohistoriens födelse med Prelude to Foundation och Forward the Foundation. Streaming-serien hämtar material även ur dessa mer karaktärsdrivna och lite mindre inriktade på materialistisk filosofi romaner, och låter oss alltså möta den unge Hari Seldon. Han kommer till den hyperurbaniserade planeten Trantor, det galaktiska imperiets huvudstad (som i serien gestaltas oerhört snyggt och storslaget!). Här flödar handel, människomyllret upphör aldrig och ingen tar hans halvfärdiga teorier om att imperiet skälver på allvar – men det betyder inte att han blir populär när han försöker sprida dem!
En del har uttryckt förvåning att Isaac Asimovs böcker legat till grund för en så actionfylld serie, men, även om maffigheten skruvats upp några nivåer med moderna effekter och annat regissörsfokus, så finns det faktiskt både vilda jakter, djärva gatuslagsmål och en farlig katt-och-råtta-lek i ursprungsmaterialet. Även storslagna rymdstrider och enorma flottor av skepp hittar vi i senare böcker, och av vad jag sett hittills har Apple förvaltat Foundations arv mycket lovande.
Så gillar ni science fiction av stora mått, passa på att både läsa Asimov och se den hittills bästa adaptionen av hans verk!