American Born Chinese

Publicerad: Tisdag, 20 september 2022, Skribent: David

Disney+ har nyligen släppt en första trailer för American Born Chinese, en tv-serie baserad på seriealbumet med samma namn av författaren och tecknaren Gene Luen Yang.

Jag läste den för många år sedan och rekommenderar den helhjärtat. Det är tre berättelser som knyts ihop mot slutet; myten om Kung Markatta och hans yttre och inre färd mot upplysning, Jin Wang som just flyttat och börjar i en ny klass och inser att det är mycket fördomar kring personer med kinesiskt ursprung, samt tonåringen Danny vars liv förpestas av hans kinesiske kusin Chin-Kee som verkar personifiera alla kinesiska stereotyper samtidigt.

Tv-serien verkar ha ändrat en del, men grundpremissen består. Att behöva stå ut med fördomar och rasism, att känna sig utanför. Att känna att du behöver vara någon annan än den du är för att passa in. Plus en hälsosam dos av österländsk mytologi där seriealbumets snabbkurs i Kung Markatta delvis bytt skepnad och flyttats till den kinesiska tv-världen. Men fortfarande med apkungen i centrum. Hurra!  

Seriealbumet funkar för de flesta. Jag har läst den med stor behållning. Min fru gillade den också. Nu senast, i och med att jag skulle skriva den här texten och plockade fram American Born Chinese ur bokhyllan hittade min nioårige son den och läste igenom samtidigt som han skrattade högt av förtjusning flera gånger.

Håller tummarna för att kommande tv-serien funkar lika bra för en bred målgrupp.

/David


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev