Alla hjärtans dag

Publicerad: Måndag, 14 februari 2022, Skribent: Gunilla

I dag firar vi romantiken. Det är något som har växt fram på senare år här på SF-Bokhandeln. Från början sålde vi mest science fiction, en genre där kärleken är sorgligt underrepresenterad. Men sedan fantasyn tilläts ta mer plats, och framför allt från det att mangan kom till Sverige, har romantiken varit en självklar del av vår vardag. Här är några favoriter.

10 DANCE av Inouesatoh (mangaserie)
Gayromantik på dansgolvet. Shinya Sugiki är tävlingsdansens obestridde härskare inom standarddans och Shinya Suzuki den latinamerikanska dansens okrönte kung. I tiodansens värld är konkurrensen stenhård, och de vill båda två bli dess mästare. Men för att lyckas måste de lära sig att bemästra varandras områden lika perfekt som sina egna, och vem kan vara bättre lämpad att lära sig från än den bäste? Men rivaliteten mellan dem är stark, och dessutom märker de snart att spänningen mellan dem inte bara är rotad i tävlingslusta... 

BLOOM av Kevin Panetta and artist Savanna Ganucheau (tecknad serie)
Charmig växa-upp-historia med tonårsromans. Ari jobbar i pappas bageri efter skolan, men vill flytta bort från småstan och ägna sig åt musik. Hector är en bagare som ska ta över efter Ari på bageriet. Men när de två arbetar tillsammans vaknar känslor till liv. Frågan är om Ari är beredd att ompröva sitt beslut att flytta.

CARRY ON av Rainbow Rowell  (roman)
God boy & bad boy fall in love. Romanserien om magikerna Simon och Baz är bästa sortens romantiska skolfantasy med rivalitet, intriger, spänning och humor. Tre böcker har kommit i serien.

EMPIRE OF SAND av Tasha Suri (roman)
Arrangerade äktenskap och mäktig magi i fantasy med inspiration från Indien. Mehris föräldrar kommer från skilda världar – fadern från överklassen och modern från ökennomader. Dottern har märkliga krafter som gör att drar till sig mäktiga mystikers uppmärksamhet och blir bortgift med en man från moderns nomadfolk. Han har också magiska förmågor, och paret måste samarbeta för att sätta stopp för de ordensmystikernas onda planer.

HAVETS HEMLIGHET av Molly Knox Ostertag (tecknad serie)
Romantiska sjöväsen i en tecknad serie för barn. Molly Knox Ostertag är tillbaka med en mycket vacker grafisk roman. Om hemligheter, lesbisk kärlek, och mystiska väsen. Perfekt för alla som gillar Witch boy.

A HEART OF BLOOD AND ASHES av Milla Vane (roman)
Brutala barbarer och romantik i en episk fantasyserie. Världen återhämtar sig efter ett fruktansvärt krig mot den uråldriga Förgöraren och en allians har slutits mellan barbarer och bofasta stadsbor. Men freden krossas när barbarernas kung och drottning blir mördade. Kungasonen Maddek svär att hämnas, men hans beslut ställs på ända när han möter kvinnan som lurade hans föräldrar i döden.

LAURA DEAN KEEPS BREAKING UP WITH ME av Mariko Tamaki (tecknad serie)
Fantastisk serie om lesbisk kärlek, vinnare av två Eisner Awards. Den prisbelönta tecknade serien `Laura Dean Keeps Breaking up with Me' handlar om två tjejer och deras hysteriska relation. Vi följer Freddy genom hennes upp- och nedgångar med sin flickvän. Det är en berättelse som handlar om att lära sig leva för sig själv och inte andra, även om det gör ont i början. Genom Freddys förhållande med Laura Dean får vi följa med på det äventyr som är deras relation.

THE NIGHT CIRCUS av Erin Morgenstern
Kliv in i 1886 års mest makalösa cirkusuppvisning. Kom när solen gått ner och förbered dig på att bli hänförd. Celia och Marko har sedan barnsben blivit tränade av sina mystiska välgörare. De får använda all magi de kan för att vinna över den andre och det är en duell som, dem ovetandes, bara kan överlevas av en av dem. Att de skulle förälska sig i varandra var en överraskning men det hindrar inte att deras dueller är makalösa skådespel av magi och illusion.

A PROMISE OF FIRE av Amanda Bouchet (roman)
Cat är en sierska och kungamakerska som vill välja en blygsam väg i livet, men ödet vill annorlunda. I Norden vilar makten på magisk grund och en kall drottning styr världen med järnhand. I de södra, magifattiga länderna börjar folket tala om att göra uppror. En krigsherre har lyckats ena stammarna mot drottningen i norr. Och i stridens mitt står Cat, en cirkusartist och sierska som försöker dölja sin sanna natur för hela världen.

SAY I LOVE YOU av Kanae Hazuki (manga)
Blyg flicka får ihop det populär kille. 16-åriga Mei Tachibana har inga vänner och ingen pojkvän. Hon litar inte på andra och har ångest över sitt utseende. Men en ny relation får henne att öppna upp sig för omgivningen. En dag råkar Mei skada en av skolans populäraste killar, Yamato Kurosawa. Av någon anledning fattar han tycke för Mei och börjar säga till alla att de är vänner. Och när Mei förföljs av en stalker rycker Yamato in och räddar henne ... med en kyss!

A SORCERER TO THE CROWN av Zen Cho (roman)
Fantasy från England under tidigt 1800-tal, med vampyrer och magiker. Zacharias Wythe är en frigiven slav, magiker och ledare för Royal Society of Unnatural Philosophers - en av Englands mest vördnadsbjudande institutioner. Han reser till älvornas rike för att undersöka varför magin håller på att sina i England. Kungamakten vill nämligen utnyttja magin i kriget mot Frankrike. På vägen möter han den föräldralösa Prunella Gentleman, som visar sig vara en magiskt mycket begåvad ung kvinna. Tillsammans kommer paret att förändra magin i England för all framtid.

WOTAKOI: LOVE IS HARD FOR OTAKU av Fujita (manga)
Narumi och Hirotaka är på ytan ett framgångsrikt, alldeles vanligt par. Vad ingen vet är att de båda är riktiga nördar. Narumi är en fujoshi, som helst läser gaymanga, och Hirotaka är en gamer.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev