Agency av William Gibson

Publicerad: Tisdag, 21 januari 2020, Skribent: Gunilla

”Jag tappade känslan för hur konstig världen är”, säger William Gibson i en intervju med tidningen The Guardians Sam Leith. Han pratar om sin nya roman Agency, en lös uppföljare till The Peripheral, som presenterade en uppfriskande ny syn på tidsresor.

Arbetet med Agency började snart efter publiceringen av The Peripheral, men efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet såg sig Gibson tvingad att slänga stora delar av manuset och börja om. Världen är konstigare än vi vill tro eller förstå. Det var han inte ensam om att känna just då.

Agency utspelar sig i San Francisco, men när Gibson tittade på sitt första utkast insåg han att den stad han beskrev i boken inte längre existerade. Romanens människor betedde sig inte rimligt, inte med tanke på vad som just då hände utanför fönstret i det vi kallar verkligheten. Lösningen hette – ”stub”. En alternativ tidslinje, något som utforskades i förra boken The Peripheral. Det San Francisco där Agency utspelar sig är en ”stub” där Hillary Clinton vann valet och verkligheten inte är fullt så osannlik som den där vi just nu lever. Det gjorde att Gibson kunde behålla grundstenarna för boken – huvudpersonen Verity som genom sitt jobb med test av mjukvarusystem lär känna den nyfödda AI:n Eunice. Det gav dessutom möjlighet att ge personer ur The Peripheral, människor i en framtid efter  den demografiska flaskhals - ”The Jackpot” - som slog ut 80 procent av mänskligheten, en större roll i handlingen.

Resultatet är en ibland lite tam (som i – vågar inte riktigt ta tag i hur fasansfull vår verklighet hotar att bli), men rakt igenom underhållande roman. 

Gunilla


Kommentarer

Nyhetsbrev