Age of Sigmar

Publicerad: Torsdag, 8 juli 2021

Age of Sigmar, Games Workshops stora fantasyspel, har just fått tillökning med en tredje regelbok och en ask, Dominion.. Asken är sprängfylld med plast, precis som vanligt, och innehåller två arméer: de bålda Stormcast Eternals, magiska riddare som försöker skydda civilisationerna på de nio världarna från förstörelse och korruption, och Krulboyz, orcer som är slugare och mer sadistiska än sina andra orc-kusiner. Bägge ser fantastiska ut! Stormcast Eternals har alltid sett ganska märkliga ut med sina enorma rustningar och anonyma ansiktsmasker. De figurer som ingår i lådan och som därmed sätter ribban för hur framtida släpp kommer se ut de närmaste åren är lite mer finlemmade än tidigare, och det gör en stor skillnad. Även orcerna är mer finlemmade med gott resultat även där. Warhammer-orcer har alltid varit stora och muskulösa, men här har de tänkt lite annorlunda och närmar sig den mänskliga anatomin lite mer. Det ser skrämmande ut, och inte alls lika "hulken" som tidigare. Vilket är bra!

Reglerna är ganska lika de tidigare, så om du spelat spelet förr kommer det inte vara några tvära kast. Men en del skillnader finns såklart, både små förändringar och lite större. Hur du går, slår och kastar tärningarna är i stort sett detsamma. Hur du sätter ihop din armé har ändrats en del, däremot. Det är exempelvis fler restriktioner kring hur stora enheter av soldater du kan göra i armén, vilket jag tror kommer bli bra för spelet som helhet. Måtten på den rekommenderade spelplanen har minskat en aning. Hur det påverkar spelet får vi se, men det riskerar att göra att arméer som förlitar sig mycket på artilleri kommer få det aningen svårare, gissningsvis.

Command Points, poäng du samlar ihop och kan betala för att använda dig av olika specialförmågor, genereras nu varje drag varpå du förlorar dem i slutet av rundan, för att sedan få nya igen när det är din tur igen. Det innebär att du inte kan spara dem och inte tjänar på att hålla på dem. Använd alla varje runda så bra som möjligt. Det här blir nog också bra för spelbalansen i längden tror jag.

Överlag känns det initialt som att det är bra regeländringar överlag, och de nya figurerna väldigt fina. Ska bli spännande att se hur Age of Sigmar 3.0 utvecklar sig under de närmaste åren.

/David


Kommentarer

Nyhetsbrev