8:e mars - Internationella kvinnodagen

Publicerad: Måndag, 8 mars 2021, Skribent: Gabriella

Vi presenterar som varje år en lista vår lista med feministisk och kvinnofokuserad läsning för Internationella kvinnodagen: science fiction, fantasy, skräck och fackböcker får alla plats. Sedan förra året har vi också kunnat börja lägga till roll- och brädspel på listan, allteftersom utbudet på spelmarknaden breddas, och det finns intressanta nytillskott.

Några böcker står kvar år efter år, de feministiska klassikerna inom spekulativ fiktion: Margaret Atwood, Ursula K Le Guin, Octavia Butler och andra bekanta namn. Men vi försöker också lägga till nyutkomna titlar av  intresse, för det händer mycket spännande inom våra genrer. Vem som skriver feministisk science fiction, och hur det görs, har utvecklats sedan den första stora vågen på 70-talet. Typen av berättelser som utforskar könsroller, kvinnoporträtt och andra frågor som tangerar den Internationella Kvinnodagen är rikare än någonsin.

Här är några av årets nytillskott vi rekommenderar extra mycket!

Romaner

Empress of Salt and Fortune av Nghi Vo är första delen i Singing Hills-sviten, som handlar om en historiker som reser omkring i en fantasyversion av Asien i historisk tid. Här finns talande tigrar, stridsmammutar och kvinnors berättelse, vilket är vad vår huvudperson lyssnar på. Allt från tjänare till kejsarinnor får ge röst åt sin värld, och det blir tydligt patriarkatets kedjor binder dem alla.

Inte historiker, men väl rebelliska bibliotekarier finner vi i Sarah Gaileys Upright Women Wanted. Smutsig, pulpsmäktande vilda västern är den anti-fascistisk, queer, och ytterst läsvärd. Den unga lesbiska huvudpersonen flyr ett påtvingat äktenskap och slår sig samman med de resande bibliotekarierna, för att sprida förbjuden kunskap och vinna sin frihet.

Nyutkomna The Seep av Chana Porter handlar om transformationer av alla slag. En utomjordisk kontakt ger mänskligheten chansen att förändra sina kroppar i stort sett helt fritt. Många hoppar på, men en medelålders transkvinna känner att hon är nöjd nu, faktiskt. Hon ser sin flickvän och hela världen förvandlas omkring henne.

Spel

Spelskaparna Elizabeth Chaipraditkul och Steffie de Vaan tog sig an utmaningen att skapa ett rollspel per månad, och lyckades! Resultatet är samlat i 2 Women 12 Games, en rollspelsantologi med tolv spel med väldigt olika teman – absurdism och Twin Peaks-stämning i We Die Here och färgglada enhörningar i Guardians of Aimsir.

One Deck Dungeon Forest of Shadows visar hur enkla medel kan vända perspektiven – ett roligt och snabbspelat kortspel inspirerat av dungeon crawlers, men alla hjältekorten har kvinnliga bilder.

Inte nytt för i år, men sån fantastisk idé att den tål att lyftas extra: Night Witches, ett rollspel baserat på det sovjetiska 588:e nattbombregementet, kvinnliga stridspiloter som under andra världskriget flög oerhört farliga uppdrag mot nazisterna.

Serialbum

En stor, vacker seriebok är Heros hundra nätter av Isabelle Greenberg, som både återberättar och kritiskt tolkar Tusen och en natt, och dess plats i vårt medvetande. En kvinnas usling till make har slagit vad med sin vän att han kan förföra henne inom 100 dagar, utan att reflektera över vad som sker om han väljer våld för att vinna priset. Hennes älskarinna och kammarjungfru börjar berätta historier för att distrahera honom, och det följer en mängd finurliga sagor med feministisk twist – som också påminner om att ”…och så levde de lyckliga i alla sina dagar” inte alltid går att uppnå för kvinnor i en patriarkal värld.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev