8 mars

Publicerad: Torsdag, 8 mars 2018, Skribent: Linda

Idag är det 8 mars, Internationella kvinnodagen, och vi har dagen till ära sammanställt en lista med litteratur som fokuserar på kvinnliga upplevelser, hjältar och antihjältar. Science fiction har länge setts som en mansdominerad både bland författare och läsare men det är något som de senaste år har förändrats och nu för tiden är några av våra mest intressanta och hyllade sf-romaner skrivna av kvinnor och det är ingen som höjer ögonbrynen åt att kvinnor vill läsa om andra världar och rymdskepp längre. En av de senaste årens mest omytckta och hyllade sf-romaner är Ancillary Justice av Ann Leckie om rymdskeppet Justice of Toren som laddats ned i en bräcklig biologisk kropp och nu är ute på en hämndodyssé.  

Aktuellt just nu inom fantastiken är afroinspirerad litteratur. Binti är en kortroman/långnovell av Nnedi Okorafor, som är född av nigerianska föräldrar i USA, där hon bor idag med sin familj. Hon skriver både utifrån sina amerikanska erfarenheter som sina nigerianska rötter. Temat här är ett gammalt välkänt SF-tema, men här utfört på ett nytt och spännande sätt. Hon utgår från ett högteknologiskt Afrika, som ändå har kvar många av sina rötter, och visar här att det kan finnas mycket i dessa rötter som är väl värda att bevara. För mer afrikainspirerat har vi även nyss inkomna Children of Blood and Bone om Zélie som räddar prinsessan Amaris, som har flytt från sin far med en mäktig hemlighet. Kanske kan paret utmana kungamakten och rädda den magi som finns kvar.

En annan trend just nu som vi skrev om förra veckan är böcker som lyfter historiska kvinnor som påverkat sin samtid och framtiden. Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.