2023 – science fiction på gång

Publicerad: Onsdag, 11 januari 2023, Skribent: Gunilla

Förra året bjöd på en hel del bra science fiction och första halvåret 2023 ser också lovande ut. Trenden mot dystopier, nära framtid och berättelser som speglar vår tids politiska och tekniska landskap fortsätter. Ett och annat rymdskepp tittar också fram ur förlagens kataloger. Och robotar! Alla kommande sf-romaner som vi hunnit föra in i databasen hittar du här.

På svenska

SOCKERHUSET av Jennifer Egan (jan)
Året är 2010 och techikonen Bix Bouton letar desperat efter en ny idé. Svaret finner han i en ny teknologi som tillåter människor att ladda ner sina minnen, att externalisera och äga dem, så att de alltid finns tillgängliga. Under det kommande decenniet tar hans innovation världen med storm. Men alla är inte lika övertygade, och en motrörelse föds. Kan minnena verkligen ägas, utan att man samtidigt förlorar något av sin mänsklighet?

DRÖMMEN OM ETT TRÄD av Maja Lunde (mars)
Longyearbyen 2110: Djupt i bergen ligger ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Efter en katastrof finns bara en handfull människor kvar på Svalbard, i besittning av en skatt som världen trodde hade försvunnit för alltid. Men allt förändras den dag kinesiska Tao ombeds att leda en expedition norrut. Målet är Svalbard och fröerna.

KUBEN av Nils Lundkvist (april)
Nils Lundkvists framtidsskildring "Den yttersta vildmarkens historia: Kuben" är den första delen om John som dras in i en livsfarlig kamp mot förtryck. Och för människorna och marken i norr. Det är krypande spänningsläsning som suger tag! Välskrivet för läsare från 9 år.

DELTA SCIENCE FICTION - HISTORIK OCH BIBLIOGRAFI av Jörgen Jörälv (maj)
Namnet Delta Science Fiction kan inte kan ha undgått någon som läst science fiction i Sverige under 1970- och 1980-talen. Böckerna med de karaktäristiska gula omslagen blev för många den första kontakten med sf-genren. Den här boken innehåller en rikt illustrerad och komplett bibliografisk uppställning av Delta förlags science fiction-utgivning samt Jules Verne-magasinet. Förboka via hemsidan för att få boken till specialpris!

På engelska

ARCH-CONSPIRATOR av Veronica Roth (feb)
Roth,  mest känd för sin Divergent-serie, har skrivit en kortroman som tar avstamp i den grekiska tragedin om Antigone. Jorden är förödd. Mänskligheten lever vidare i en enda stad, där ett arkiv med genmaterial säkrar artens överlevnad. Antigone, dotter till stadens mördade kung, dras in i en blodig maktstrid mot sin farbor Kreon.

MICKEY7 av Edward Ashton (feb)
Mickey7 är en kolonisatör på isplaneten Niflheim, på flykt från skulder och en eländig tillvaro. Så snart ett livsfarligt uppdrag kräver en frivillig kallas Mickey7 in. Om det slutar illa skapas en ny kropp med de flesta minnen intakta från föregående liv. Men när han har dött sex gånger börjar Mickey7 förstå vad uppdraget egentligen går ut på. Rymdaction som ska bli en storfilm i regi av Bong Joon-Ho.

THE TERRAFORMERS av Annalee Newitz (feb)
Efter den fantastiska robothistorien Autonomous kommer Newitz med en historia från en värld som genomgår terraforming. Planeten antas vara obebodd, men terraformaren Destry upptäcker att det är en sanning med modifikation.

WORLD RUNNING DOWN av Al Hess (feb)
Transmannen Valentine lever i ett dystopiskt Utah. Han drömmer om pengar för att köpa sig medborgarskap i Salt Lake City för att betala hormoner och en könskorrigerande kirurgi. Det framstår som en omöjlig dröm, tills han träffar androiden Osric, en AI som tvingats in i en fysisk kropp och skickats ut i ödemarken för att jaga stulna androider. Kanske är det räddningsplankan Valentine behöver. Men vad gör han när det visar sig att androiderna han ska jaga inte vill tillbaka?

BEYOND THE REACH OF EARTH av Ken MacLeod (mars)
Fortsättningen på den svindlande alien encounter- och rymdkolonisationshistorien Beyond the Hallowed Sky. FTL-motorer har lagt Vintergatan för människornas fötter. Nya världar upptäcks, men med dem följer nya faror. Och de mystiska fermi vaknar ur sin dvala.

LOKI’S RING av Stina Leicht (mars)
Från författaren till den underhållande space operan Persephone Station kommer en ny roman fylld av robotar, rymdskepp och storslagna rymdartefakter. Kapten Gita Chithra tar emot ett nödrop från Ri, en AI som Chitra betraktar som sin dotter. Ri har fångats i ett konstgjort solsystem där en mystisk smitta sprids.

INFINITY GATE av M.R. Carey (mars)
Pandominium är en politisk union som omfattar miljoner världar, alla versioner av jorden i parallella universa. Forskaren Hadiz Tambuwal söker redskap för att hejda en kollaps på sin version av jorden, och snubblar av en händelse ner i en storpolitisk häxkittel när Pandominium ser sig hotat.

IN THE LIVES OF PUPPETS av T J Klune (april)
Tre robotar och en människa bor tillsammans i trädkojor i en dunge: den faderliga uppfinnaren Gio, den unga mannen Victor, en lätt sadistisk barnskötarmaskin och en liten dammsugare. En dag hittar Victor en trasig android som bär namnet HAP. Det visar sig att HAP och Gio har ett gemensamt förflutet. Ett förflutet som hotar att hinna ikapp dem.

LORDS OF UNCREATION av Adrian Tchaikovsky (april)
Iredje delen av space opera-serien The Final Architects har Idris Telemmier funnit en svaghet som gör att Arkitekterna kanske kan besegras. Men frågan är om de olika maktfraktionerna kan enas inför hotet.

THE FERRYMAN av Justin Cronin (maj)
En mystisk magnat har skapat öriket Prospera, en utopi avskuren från den mardröm som stora delar av världen har förvandlats till. Invånarna lever i sus och dus tills de en dag anses för psykiskt eller fysiskt nedgångna. Då skickas de till Barnkrubban, där deras kroppar förnyas och minnena raderas. Titeln färjkarl är den som leder ”pensionärerna” till sista vilan. Men han börjar ana att något inte står rätt till.

TRANSLATION STATE av Ann Leckie (juni)
Leckie återvänder till det universum hon skapade i den lysande romanen Ancillary Justice. Här handlar det om Qven, skapad för att agera tolk och medlare i mötet med presger och människorna. Men Qven finner sig inte i sitt förutbestämda öde. Hens vägar korsas av Enae, som jagar en flykting ingen sett på 200 år, och Reet, en adopterade mekaniker som söker sina genetiska rötter.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev