2018 – böcker vi hoppas på

Publicerad: Tisdag, 2 januari 2018, Skribent: Gunilla

2017 var ett bra bokår. Det började starkt med Kameron Hurleys biologiska space opera The Stars are Legion och slutade med två svenska höjdare: Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren och Simon Stålenhags Passagen. Läs här om alla våra favoriter från i fjol.

2018 ser också lovande ut. Vilken dag som helst får vi in Senlin Ascends av Josiah Bancroft. Det nygifta paret Senlin och Marya far på bröllopsresa till Babels torn. Men inte det torn vi känner från Bibeln, utan ett väldigt byggnadsverk i en ångpunkig verklighet. Där skiljs paret åt och Senlin dras in i ett vildsint äventyr bland lönnmördare och flygande fästningar. 

I mitten av januari ska också Pierce Browns Iron Gold dyka upp. Det är början på en ny trilogi som tar vid direkt efter händelserna i Red Rising, serien om uppror på Mars som också har kommit ut på svenska (inte helt vanligt för science fiction). I sitt fäste på Venus drömmer en ätt­ling till den döda kejsaren om hämnd. På Mars frågar sig en ung, röd flicka vad friheten har gett henne. Var det bara ännu en av överhetens lögner? Revolutionen har släppt lös krafter som hotar hela solsystemet.

Ännu en fortsättning på en gammal favorit är Elysium Fire av Alastair Reynolds. Här återvänder Alastair Reynolds till Glitter Band, rymd­stationerna i omloppsbana runt planeten Yellowstone, och polismannen Tom Dreyfus från romanen The Prefect (nyutgiven under titeln Aurora Rising). Runtom i Glitter Band börjar folk dö när deras nervimplantat löper amok. Ingen vet vad som ligger bakom funktionsfelen och dödstalen stiger. Läs min presentation av The Prefect här.

Binti: The Night Masquerade heter den avslutande delen i Nnedi Okorafors serie om flickan Binti, som kommer från Himbafolket i Västafrika och rymde hemifrån för att få resa ut i rymden. Hon tog sig till universitetet på planeten Oomza, där hon drogs in i interplanetära intriger. När vi når slutet av historien har hon återvänt hem, men konflikterna flammar upp i hennes hamland. Läs Glenns presentation av första delen i serien här.

Into the Fire är andra boken i Elizabeth Moons nya serie om rymdkaptenen Ky Vatta. Den första serien är en riktig klassiker, som också kom ut på svenska när det begav sig. 20 år senare tog Moon upp tråden och började en ny berättelse om hur Ky återvände till sin hemplanet, men inte fick det varma mottagande hon hade hoppats. Cold Welcome hette den. Forsättningen kommer i början av februari.

En helt ny serie påbörjar R A Salvatore (mest känd för sina Forgotten Realms-romaner om svartalven Drizzt Do’Urden) med Child of a Mad God. Där möter vi Aoleyn, en tjej som förlorar sina föräldrar och kämpar med tillvaron i sin vilda barbarstam. Hon drömmer sig bort och hoppas att hennes magiska begåvning ska vara en biljett ner från de ogästvänliga bergen.

Två egensinniga och begåvade sf-författare, Paolo Bacigalupi och Tobias Buckell, har skrivit en fantasyroman ihop. Den heter The Tangled Lands och handlar om den blå staden Khaim, sista resten av ett imperium som byggde sin makt på förgiftande magiska krafter. Staden styrs av en tyrann som har samlat resterna av magi i sin hand, men missnöjet gror ute på gatan. The Tangled Lands kommer i mars.

The Deathless är början på en ny serie av Peter Newman, författaren till succén The Vagrant (getfantasy när den är som bäst!). Vi vet tyvärr ingenting om hans nya bok än, mer än att den kommer ut i sommar.

Thin Air är också ett kärt återseende – en ny sf-roman av Richard Morgan, som är aktuell nu när hans Altered Carbon har blivit tv-serie. Vi vet inget om handlingen, mer än att det är science fiction och kommer till hösten.

Tredje boken vi tror på, men inte vet så mycket om, är Agency av William Gibson. ”A gifted app-whisperer is hired by a mysterious San Francisco start-up and finds herself in contact with a unique and surprisingly combat-savvy AI”, säger blurben, och det låter ju lovande!

Vi avslutar med två böcker skrivna av oss här på SF-bokhandeln.

I april släpps Döden är bara början, en roman från samma värld som rollspelet KULT, skriven av Michael Petersén och undertecknad (som också gjorde rollspelet när det begav sig). Den utspelar sig bland magiker och konstnärer i ett Berlin där verklighetens slöjor trasas sönder. Alla som bokar den här på hemsidan får sitt exemplar signerat. Ange i inforutan om vi ska rikta signeringen till någon särskild person.

Ungefär samtidigt är det dags för tredje och avslutande delen i Maths Claessons Linux-serie, ruggigt bra ungdoms-sf om en kille med rymddrömmar. Sista delen heter Pandemi, och naturligtvis signeras alla förbokningar av Maths. Vi återkommer lite längre fram om releaseparty och signeringar i butik.   

Gunilla


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev