Vi önskar Glad Midsommar!

Publicerad: Fredag, 21 juni 2024, Skribent: Linnéa

Rosor är röda, violer är blå 

Blommor är fina - men det är böcker jag vill få! 

En av traditionerna på midsommar är att plocka sju sorters blommor och lägga under kudden när du ska sova för att drömma om den du ska gifta dig med. Vi ställer oss lite tveksamma till att det faktiskt fungerar så varför inte lämna blommorna åt insekterna och istället samla sju böcker? Du kanske inte vill lägga dem under kudden men att somna med en bok i sängen är väl ändå inget nytt. Här har vi samlat tips på sju favoriter med drömigt blommiga teman. 

Botanical Daughter av Noah Medlock 

Skräck i gotisk stil – I viktorianska London håller Gregor och Simon mest till i den botaniska trädgården. Där kan de få vara sig själva utan att världen utanför stör deras intressen. Gregor jobbar med exotiska växter, en dag hittar han en svamp som kan ge växter intelligens. Han odlar fram växten Chloe som livnär sig på nyligen döda kroppar. Intelligens går som bekant sällan att styra och Chloe utvecklar snart en egen vilja. Kan Gregor hålla Chloe hemlig och vid liv utan att själv gå under?  

Drakarnas första flora - ängsblommor av Karin Linderoth 

I den här boken får vi en introduktion till våra vanligaste ängsblommor och deras egenskaper. Med vackra illustrationer och en gnutta fantasi blir det kul att lära sig om svensk flora. Boken riktar sig till barn men är lika fin att bläddra i för vuxna.   

Ask med fyra noveller om drömmar Från Novellix 

Fyra författare utforskar drömmar och hur de faktiskt kan bli verklighet, oavsett om det handlar om kärlek, välstånd eller bara om att få något mer i livet.  

Asken innehåller fyra böcker: 
Kristina Sandberg – Kvarlåtenskaper 
Jane Austen – Tre systrar 
Virginia Woolf – Änkan och papegojan 
Tessa Hadley – Solsting 

Mumin: Hemulens herbarium 

Leta, plocka och spara spännande växter tillsammans med Hemulen! Denna bok med detaljerade teckningar och intressanta anekdoter lämpar sig för växtentusiaster i alla åldrar. Boken innehåller en blandning av Tove Janssons originalteckningar och nya artillustrationer av illustratören Anni Pöyhtäri. 

Flowers for Algernon av Daniel Keyes 

Den här boken har utöver namnet visserligen inget blomsterfokus men är en väl läsvärd bok. Efter att musen Algernon genomgått ett lyckat experiment som höjer hans intelligens bestäms det att människan Charlie Gordon, IQ 68, ska bli den första försökspersonen. Charlies IQ blir skyhögt och experimentet ses som en succé. Men så börjar Algernons intelligens att tyna och han dör. Kommer samma sak att hända med Charlie? 

The Pre-Raphaelite Language of Flowers av Debra N Mancoff 

Prerafaeliterna strävade efter en simplare stil på sina målningar, något som sammanföll tidsmässigt med den viktorianska fascinationen av den botaniska världen. Dessa målningar har därför ofta budskap som förmedlas med olika blommor, i den här boken finns vackra färgbilder av målningarna med beskrivningar och förklaringar av motiven.  

Plant Girl Game 

I det här rollspelet för 3-5 spelare + en spelledare kan ni välja att antingen spela som en one-shot eller en hel kampanj. Ni spelar en familj med äventyrliga växtbarn som tillsammans ska förebygga ekologisk katastrof i området. I en kampanj bygger ni relationer och löser flera problem för att rädda er omgivning, spelar ni vid ett tillfälle väljer ni ett problem att fokusera på som ni tillsammans ska lösa. 

Glad midsommar önskar vi på Science Fiction Bokhandeln! 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev