The Acolyte och Star Wars: The High Republic

Publicerad: Tisdag, 4 juni 2024, Skribent: Petter

Den 5:e juni släpps Star Wars-serien The Acolyte på Disney+. Sedan uppföljartrilogin, episod 7-9, har majoriteten av de filmer och serier som släppts kretsat kring sånt fansen är väl bekanta vid. Vi har bland annat fått se hur rebellerna stal ritningarna till Dödsstjärnan, vad som hände Boba Fett och hur Obi-Wan hade det på Tatooine. Till viss del har det klart varit sevärt, men jag tror inte jag är ensam om att börja känna att det är mycket som gått på tomgång, att sista droppen av Star Wars-apelsinen klämdes ut för länge sedan. Det känns därför kul att The Acolyte förhoppningsvis kommer in som en frisk fläkt här! Den skiljer sig nämligen på en väsentlig punkt – serien utspelar sig under High Republic-eran, ca 100 år innan episod 1. Gissningsvis kommer inte ens namnet Skywalker yttras en enda gång.  

Men vad är då The High Republic? Det är som sagt en tidsperiod som äger rum mellan ca 150-300 år innan Anakin Skywalker föds. Republiken och Jediordern genomgår här en slags guldålder av fred och välgång. Tillsammans har de som mål att expandera sina gränser till galaxens yttersta kanter, vid den här tiden var planeter som Tatooine inte del av Republiken. Jediordern har det ärofyllda uppdraget att ena galaxen och sprida fred. Men allt är inte en dans på rosor, trots att sitherna lyser med sin frånvaro dyker mörka hot upp från mer än ett håll.  

I The Acolyte får vi följa en ensam Jedi som undersöker en serie mystiska brott. Spåren leder honom till en tidigare Padawan. Det visar sig dock snart att allt inte är som det verkar och onda krafter träder fram ur skuggorna. I rollerna ser vi bland annat Lee Jung-jae, känd från Netflix-succén Squid Game, i sin första engelskspråkiga roll, samt The Matrix-Trinity i egen hög person – Carrie-Ann Moss, här som en slags kung-fu Jedi. Serien är skapad av Leslye Headland som tidigare kanske är mest känd för fantastiska serien Russian Doll som hon skapade tillsammans med bland annat Amy Poehler. De två första avsnitten av The Acolyte går att streama onsdagen den 5:e juni, sedan blir det ett nytt avsnitt varje onsdag de kommande sex veckorna.  

Så var ska man börja om man är sugen på att läsa böckerna som utspelar sig under eran? High Republic-böckerna har en väldigt generös bredd när det kommer till målgrupperna de riktar sig till. Här finns böcker för vuxna, young adult och de som precis börjat lära sig läsa. Böckerna är indelade i tre olika faser, som på klassiskt Star Wars-maner inte ligger i kronologisk ordning. Fas 1 introducerar tidsperioden, Fas 2 utspelar sig innan Fas 1 och berättar historien som ligger till grund för allt, Fas 3 utspelar sig några år efter Fas 1 och knyter ihop de trådar som lades ut under de första två faserna. Som tur är spelar det inte jättestor roll exakt var man hoppar in i storyn då många av böckerna är del av kortare serier. En rekommendation kan dock vara att bestämma sig om man vill läsa dem i kronologisk ordning eller i den ordning de publicerades. Här följer några av våra favoriter! 

The Light of the Jedi

Det var här allt började, den första boken som gavs ut under High Republic-satsningen och således en bok som känns som ett naturligt ställe att börja på.  

När det gigantiska skeppet Legacy Run i överljushastighet försöker undvika ett plötsligt hinder, splittras det i tusentals bitar som i sin tur kraschar på olika platser runt om i galaxen över ett stort tidsspann. Katastrofen är ett faktum och kommer senare bli känt som ”The Great Disaster”. Men handlade det verkligen om en olycka? Eller var katastrofen del av en väl utformad plan att väcka rädsla och riva upp galaxens ordning? 

Convergence 

Som del av början till Fas 2 utspelar sig Convergence innan The Light of the Jedi.  

Planeterna Eiram och E’ronoh har legat i en snabbt växande konflikt under en längre tid. Som ett sista desperat försök att hindra konflikten från att sprida sig till resten av galaxen planerar arvingarna från respektive familj att gifta sig. Något som hindras då arvingarna utsätts för ett mordförsök. Konflikten blossar åter igen upp, nu värre än någonsin – farligt nära ett fullskaligt krig. Jediriddaren Gella Nattai kallas in för att hitta vem som ligger bakom mordplanerna. Att hitta den faktiska sanningen blir svårt när konspirationerna hopar sig. Kommer hon lyckas hitta den skyldige innan det är för sent? 

Ett Okänt Hot

En bok som riktar sig till de lite yngre Star Wars-fansen, helt på svenska! 

Den 15 åriga Jediriddaren Vernestra Rwoh blir besviken när hennes första uppdrag innebär att hon måste skydda den 3 år yngre Avon Starros under en resa till en mäktig rymdbas. Men under resans gång utsätts skeppet för en olycka och kraschar på en okänd måne. De är nu helt utan kommunikationsmöjligheter och mat, hur ska de lyckas ta sig hem? Vad de heller inte vet är att något mycket farligt lurar på den outforskade månen….  

Rekommenderad från 9 år och uppåt.   


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev