Intervju med Fantasyklubben

Publicerad: Torsdag, 13 juni 2024, Skribent: Petter

Foto: Stina Aldén

I podden Fantasyklubben utforskar vännerna Linnea Åhlander och Emilia Bergmark-Jiménez fantasyns fantastiska värld. De pratar böcker, film, tv-serier och allt annat magiskt som hör genren till! Det är insiktsfullt, varmt och ofta med en härlig portion humor. Saknar du någon att prata fantasy med eller känner du att du behöver mer fantasy i livet (går det ens att få nog?) så är Fantasyklubben den perfekta podden för dig!  

Vi passade på att ta oss en pratstund med dem om podden och kärleken till fantasy - som så många av oss delar.

- Vad är Fantasyklubben?

Fantasyklubben är ett community, en plats, där man kan känna tillhörighet när man är som vi och älskar eskapism, äventyr, sagor, fantasy, science fiction och all den kultur som omger det. Det är en podd men också ett samtal mellan oss och våra lyssnare.

- När vaknade kärleken till fantasy?

Emilia: den vaknade i samma stund som jag kunde lyssna på och följa en berättelse, egentligen skulle jag säga att det är från så långt tillbaka som jag kan minnas, men kanske till och med lite längre än så. Min mamma läste alla de klassiska böckerna för mig, Astrid Lindgren var väldigt viktig för mig. Ögonblicket när det verkligen vaknade var i samband med att vi läste Narnia och sen The Hobbit.

Linnea: För mig var Mio min Mio den första stora favoriten jag minns, men den helt avgörande stunden för mig var när jag såg The Two Towers på bio i december 2002, jag var 12 år och såg Legolas springa över Rohans slätter. Sen var jag totalt fast. Ridå.

- I podden nämner ni att det finns stunder när man lever sitt bästa fantasyliv. Vad innebär det för er?

Emilia: Att leva sitt bästa fantasyliv för mig har sen vi startade podden också verkligen manifesterats i att det finns en gemenskap, oss två emellan. Det är att leva sitt bästa fantasyliv. Man kan vara hemma, gå in i en bok och sen veta att vi ska ses och ha ett samtal och sen kommer samtalet forstätta med våra lyssnare och de som följer oss på sociala medier, det i sin tur leder till att jag pratar med mitt barn, jag pratar med min man och de börjar också spinna vidare. Att kunna ha denna mentala tillflyktsort i sig själv och samtidigt dela det med någon: DET är det bästa fantasylivet! Det och att rida barbacka i skogen, vinden i mitt hår och min hund vid min sida.

Linnea: För mig är gemenskapen också central och har alltid varit. Jag har hittat kompisar genom fantasy sen jag var 12 år gammal och det absolut bästa med fantasylivet är när man har någon att dela sin entusiasm med. Jag brinner också för att introducera folk för saker jag tycker om så de senaste två åren har peak fantasyliv (utöver vår podd såklart) varit att visa en av mina bästa vänner tv-serien Game of Thrones för första gången. Vi har setts under två år, lagat mat, bunkrat snacks, blandat drinkar och kollat igenom alla säsonger tillsammans. Det låter mig också uppleva något jag tycker mycket om genom min väns ögon, vilket blir som att se det för första gången igen.

- Om ni skulle få möjlighet att bjuda en fiktiv karaktär från en bok/film/serie som drömgäst till ett avsnitt. Vem skulle det vara och varför?

Emilia: Geralt of Rivia! Om vi bortser från fiktiva karaktärer vill jag svara Tolkien. På sista tiden har jag börjat känna ganska stark sorg över att jag aldrig kommer få träffa Tolkien. Det är en person jag verkligen önskar att jag kunde träffa och sitta ner och prata med.

Linnea: Exakt alla idéer och karaktärer ger mig fiktiv prestationsångest? Jag väljer Mrs Maggot från Lott så kan hon laga en god middag (inkl. svamp) till mig.

- Nyligen gjorde ni två mastiga avsnitt om Dune. Gav det mersmak för scifi?

Emilia: Jag tycker det har gett mersmak för Dune i alla fall. Jag ser fram emot tv-serien som ska komma! För mig är scifi mer ångestladdat på många sätt, det känns som att det är närmare verkligheten. Viss postapokalyptisk scifi känns som en verklighet vi styr åt, med t.ex. klimatkrisen och AI, det blir mycket mer skrämmande. Jag har också alltid tyckt att rymden är en otroligt skrämmande plats så scifi blir inte lika ofta en trygg plats som fantasy för mig.

- För många stundar äntligen sommarsemestern vilket innebär gott om tid för läsning! Vad är era bästa tips på göttig sommarläsning?

Emilia: I form av bok gillar jag någonting mastigt som gärna får vara i flera delar, det är mitt bästa tips. Jag läste den norska trilogin Korpringarna av Siri Pettersen en semester och det var otroligt härligt. Det bästa sättet att semesterläsa är antingen i en hängmatta eller att ligga kvar i sängen på morgonen och läsa med en kopp kaffe och min hund bredvid mig. Denna kommande semester kommer jag ägna mig åt The Lord of the Rings inklusive varenda appendix.

Linnea: Förra sommaren låg jag och guppade på en surfbräda i en sjö i Bergslagen en fantasybok i näven, det var TOPPEN. En annan idealisk situation är att ta en promenad längs Kalixälven i Överkalix och slå mig ner på passande plats och läsa. Att vara ute i naturen på en plats jag känner mig trygg med en fantasybok i handen är allt. Det blir en Lord of the Rings-sommar för mig med.

Fantasyklubben hittar ni där poddar finns, det vill säga bland annat här:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

Själv började jag lyssna vid avsnitt 23 – På tuben med Gandalf och Saruman, ett helt otroligt avsnitt som jag rekommenderar varmt. Det finns även ett gäng avsnitt om House of the Dragon – perfekta att friska upp minnet med inför säsong 2 som har premiär nästa vecka.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev