Från hängmattan till världsrymden

Publicerad: Tisdag, 2 juli 2024, Skribent: Petter

Denna vecka tittar vi närmre på resor som tar en från hängmattan till en galax långt, långt borta. När den skoningslösa sommarvärmen ligger på som värst kan det vara lite skönt att få fly till den kalla, oändliga världsrymden en stund. Alla vet ju att i rymden kan ingen höra dig läsa… Är det inte så man brukar säga? Här är några tips som vi har till extra bra pris just nu, och som vi dessutom gillar lite extra mycket!  

Projekt Hail Mary av Andy Weir 

Tänk dig att vakna upp utan att varken minnas vad man heter eller vad i hela friden man håller på med – nej, jag pratar inte om Midsommardagen eller dagen efter kräftskivan. Det här handlar om astronauten Ryland Grace öde. Han vaknar upp ute i rymden med två döda astronauter som enda sällskap. Han befinner sig långt ifrån jorden och är nu mänsklighets sista hopp, något han själv inte har någon aning om dock. Vad som följer är en berättelse fylld av vetenskaplig uppfinningsrikedom och humor i samma anda som Weirs tidigare böcker: The Martian och Artemis.  

Mickey7 av Edward Ashton  

I en avlägsen framtid har mänskligheten expanderat till nya planeter långt från vår egen galax. En viktig aspekt som gör detta möjligt är tekniken att ta fram så kallade Expendables, förbrukningsbara människor som tilldelas de allra farligaste jobben. En Expendable är en person som genomgått en total inskanning av hela sin kropp och sitt jag. När personen sedan dör i fältet skapas en exakt kopia som kan fortsätta arbetet. Mickey Barnes står i skuld till fel människor och ser möjligheten att bli Expenable som ett sätt att rädda sitt eget skinn. När den sjätte Mikey i ordningen utsätts för en alvarlig olycka antar systemen att han strukit med. En ny kopia skapas därför upp. Men allt är inte som det verkar. En dag återvänder Mickey6 till basen, livs levande. Då det finns hårt satta regler om att det endast får finnas en kopia åt gången blir detta klart problematiskt. Välskriven sci-fi med ett rikt persongalleri! 2025 vankas även en filmatisering av denna med Robert Pattinson i huvudrollen, regisserad av Parasit-regissören Bong Joon-ho. 

The Ferryman av Justin Cronin 

Är du båtmänniska? Följ med på en sällskapsresa till en ö-värld långt från den vi hittar på öst- och västkusten! Färden går till en ö-grupp bestående av tre öar: Prospera – ön där de välbärgade lever i dekadent överflöd, Annexet där tjänstefolket och arbetarna som får Prospera att fungera lever och slutligen Barnkammaren dit Postperas äldsta reser för att födas som barn på nytt. Proctor Bennet jobbar som ”Färjekarl” och leder gamla ombord på färjan som ska ta dem till Barnkammaren. Efter ett uppdrag lämnas han omskakad, så omskakad att han börjar märka saker han inte tänkt på tidigare. Det är något som är på väg att bubbla upp till utan på Annexet. Revolutionen ligger i luften! 

Children of Time av Adrian Tchaikovsky 

Jorden räknar sina sista dagar. Mänskligheten gör sig redo att ta sitt pick och pack och lämna planeten. Som tur är kommer jordens undergång inte som någon överraskning. Generationer tidigare har förfäderna förberett inför katastrofen genom att terraforma en avlägsen värld. Det flyktingarna inte vet är att den sedan dess bebotts av nya invånare, som inte är redo att dela med sig. Nu kolliderar de båda civilisationerna med en otrolig kraft. Kommer mänskligheten överleva? Och vem tillhör den nya världen egentligen?  

Translation State av Ann Leckie 

För att kunna kommunicera med människorna behöver den farliga utomjordiska rasen Presker skapa speciella översättare. Då dessa översättare inte riktigt är mänskliga behöver de lära sig de mänskliga sederna, hitta en like och etablera ett band. Bryter en översättare mot detta är den enda utgången eliminering. När översättaren Qven bryter med sin roll ställs allt på spel. På sin resa stöter hen på Enae, en motvillig diplomat på jakt efter en brottsling som varit på flykt i 200 år, samt mekanikern Reet, i desperat behov att förstå sitt arv i hopp om att förstå sig själv. Tillsammans kommer deras handlingar ha stor inverkan på såväl mänskligheten samt Presger. 

Är science fiction inte din kopp te? Ingen fara, du hittar hela sommarkampanjen här: 

Sommarläsning | Science Fiction Bokhandeln (sfbok.se)


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev