Häxor!

Publicerad: Måndag, 30 april 2018, Skribent: Klara

Idag är det den 30 april och det är Valborgsmässoafton! Natten mellan sista april och första maj är en av många tidpunkter då, enligt gammal folktro, häxor ridit på kvastar eller getabockar till offerplatser för att där hitta på ofog tillsammans med djävulen. Vad kan passa bättre en sådan dag som denna än böcker och filmer om häxor?

Några klassiskt onda häxor dyker upp i Roald Dahls barnbok Häxorna, där vi möter Englands häxor på sitt årsmöte som åkt på årsmöte och smider en plan för att ha ihjäl så många barn som möjligt.

Men alla häxor i böcker och filmer är inte onda, i vart fall inte de som dykt upp på sistone! Vill vi istället träffa en snällare häxa än de i Häxorna är den unga häxan under utbildning i Studio Ghiblis Kiki’s Expressbud ett utmärkt exempel på en kvastflygande häxa som öppnar en transportfirma.

Philip Pullmans häxor har en viktig roll i den hans serie om Den mörka materian, första delen i serien på svenska, där vi bland annat möter Serafina Pekkala som är drottning över sin häxklan. Även i Pullmans nya serie i samma värld, vars första del La Belle Sauvage gavs ut i höstas och vars svenska översättning Lyras färd gavs ut i mars detta år, får vi stifta bekantskap med häxor som är lika magnifika som Serafina var i den ursprungliga trilogin.

Eftersom valborg även associeras med studentfiranden vore denna text inte komplett utan en hänvisning till alla de häxor (och trollkarlar) i skolan. Harry Potter är självklart en gigant inom subgenren magisk skola, och vi har böckerna  och filmerna, men vi får inte glömma bort de lite äldre läsarna och det magiska Colleget Brakebills som Quentin Coldwater blir antagen till i Lev Grossmans The Magicians.

Det finns dock många andra häxor under utbildning. Sabrina Tonårshäxan minns vi från slutet av 90-talet, och den som vill åka på en nostalgiresa med häxor från slutet av det senaste århundradet kan även spana in alla säsonger av Förhäxad.

Hoppas på en förhäxande Valborg!



Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev