Suomi Finland 100

Publicerad: Onsdag, 6 december 2017
Skribent: 
Marcus

”Självhärskarens trädgårdsfest.
Fri entré!
Välkommen, välkommen!
Årlig Överraskningsgala, denna gång i
Stor Stil
på grund av Vårt hundraårsjubileum.
Bli inte rädd om det
Händer Nånting!”

Alla har vi väl vår egen bild av vad just Finland representerar. Det kan vara allt från det skräckinjagande rockbandet Lordi, Nokiamobiler, björkris och bastu, Tom of Finland, Angry birds, Muminpappan och hans memoarer, eller en lite för överförfriskad resa med en Finlandsfärja.

Något av de starkaste minnen jag själv har med Finlandskoppling är via min farmor Ingrid som berättade om sina upplevelser under andra världskriget. Hon berättade mycket gripande om alla de finländska barn som anlände via tåg till vår hemstad i Värmland, hur de grät efter sina föräldrar och hur svårt det måste ha varit för dessa barn att komma till en helt ny tillvaro. Den mest präglande finska kulturella upplevelsen, för min del, är antagligen den tecknade serien "I Mumindalen", av Hiroshi Saitō, som började sändas i SVT 1991. En upplevelse som också gjorde att jag upptäckte Tove Jansson böcker i tidig ålder. Favoriten är Trollkarlens hatt.

Vad din bild av Finland än må vara så vill vi idag uppmärksamma att vårt grannland idag fyller 100 år!

Och om ni är lite på det oklara med hur ni ska fira denna dag så lämnar jag er med goda råd från Bisamråttan (från Trollkarlens hatt):

"Ni ska ha många bord, sa han. Små bord och stora. På överraskande platser. Ingen vill sitta still på samma ställe på en stor fest. De kommer att fnatta omkring värre än vanligt, är jag rädd. Och först ska ni bjuda på det finaste ni har. Senare gör det detsamma vad de får för då är de glada i alla fall. Och stör dem inte med uppvisningar, sång och sånt där, utan låt dem vara program själva."

Tips i butiken:

Science fiction - Hannu Rajaniemi, Finlands i särklass mest kända science fiction-författare. Hans bok "Invisible Planets: Collected fiction" från 2015 undersöker olika teknologiska landvinningar som mänskligheten möjligen kan stå inför, och vad som eventuellt kan komma att hända efter att detta uppnåtts.

Skräck - En Finlandsfärja kanske inte verkar så skräckinjagande vid en första anblick, men i Mats Strandbergs roman "Färjan" rör sig något fasansfullt ombord och passagerarna kommer att behöva slåss för sin överlevnad.
I och med Finlands självständighetsförklaring år 1917 så kanske boken "De förjagade" av Mikael Strömberg kan vara något att utforska. Svenska soldater skickas till den finska gränsen där en hemlig transaktion med Ryssland ska genomföras. Men där möts de av något annat än soldater.

Fantasy - en av de mest intressanta fantasyförfattarna i Finland just nu är Maria Turtschaninoff. I "Naondel" får vi följa Ursystrarnas berättelser om hur de grundade det Röda klostret och hur de försöker hålla goda och onda krafter i schakt.

Spel - Ticket to Ride, Nordic countries (Skandinavisk utgåva). En specialutgåva för Norden, med Sverige, Finland, Norge och Danmark på kartan. Vem hinner först från Boden till Helsinki? För 2-3 spelare från 8 år. Speltid ca 45 minuter. Det bästsäljande finska spelet genom tiderna är annars Den försvunna diamanten, skapat av Kari Mannerla år 1951. En klassiker!

Marcus

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.