Stan Lee 1922-2018

Publicerad: Tisdag, 13 november 2018, Skribent: Petter

En av populärkulturens mest inflytelserika personer har gått ur tiden. Stan Lee var med och la grunden för hur den moderne superhjälten porträtteras i serier och på film. Fantastic Four, Spider-Man, Hulk och Iron man är bara några få exempel på de otaliga karaktärer han var med och skapade. Innan Lee var superhjältar mer eller mindre fläckfria gudar och serier var något som enbart skrevs för barn. Lee ville ändra på detta och skapade därför hjältar som inte var perfekta. De var betydligt mer komplexa och hade ett djup i stort sett alla tidigare hjältar saknat. Han tog ned dem på jorden. Plötsligt hade de problem många läsare kunde känna igen sig i. Hur ska man kunna rädda världen och samtidigt hinna tjäna ihop pengar för att betala hyran? Hur gör man för att hitta ett sätt att leva med personerna man älskar när man med ett hett temperament riskerar att okontrollerat förvandlas till ett grönt rage-monster? Lee var heller inte rädd att ta upp ämnen som rasism, diskriminering och intolerans. Han introducerade Black Panther och Falcon, två av de första afro-amerikanska hjältarna. På sjuttiotalet tog hans historier upp känsliga ämnen som Vietnamkriget och det politiska klimatet.

Lee själv var dock inte, precis som hans hjältar, helt felfri han heller. Det skulle kännas lite konstigt att skriva en sådan här text utan att nämna det. En av hans närmsta samarbetsparters, Jack Kriby, har öppet kritiserat honom flertalet gånger. Lee var en affärsman och expert på att sälja in sitt eget varumärke. De var alltid ”Stan Lee & Jack Kriby” eller ”Stan Lee med Jack Kriby”, aldrig tvärt om. Han skämdes inte att lyfta fram sig själv som den huvudsaklige skaparen.

Detta till trots så var han en person som aldrig glömde sina läsare. I tidningarna inrättade han tidig ”Stans Soapbox”, några sidor där han svarade på frågor folk skickade in. Att ha en öppen dialog kring sina berättelser var oerhört viktigt för honom.  In i det sista besökte han frekvent konvent och tog sig tid att träffa fans och berätta sina historier. Något han till synes vis aldrig tröttnade på. Minns själv en lång intervju han gjorde med regissören Kevin Smith. Lee berättade där med stor entusiasm om sin karriär och bjöd på massvis av roliga anekdoter och detaljer kring sina karaktärer. Det slog mig hur många som inte ens ställt upp på en sådan intervju, bara sett det som ett åtagande att berätta samma uttjatade historia en gjort hundratals gånger tidigare. Lee verkade se på saken helt tvärt om, som att han var fullt medveten om att det alltid fanns någon som aldrig hört hans historier tidigare.

På senare år har Lee blivit känd som den där gubben som vid något tillfälle dykt upp i samtliga Marvel-filmer. Det har blivit lite av en sport och höjdpunkt för många hitta honom, som en modern Hitchcock eller varför inte ”Hittar du Hugo”.  

Vi är oerhört tacksamma för allt du gett oss Stan. Dina karaktärer och historier kommer finnas med oss för alltid.

Excelsior!Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.