SF-Bokhandeln på Klimatriksdagen

Publicerad: Torsdag, 5 april 2018, Skribent: Alva

Första helgen i maj i år kommer Klimatriksdagen för andra gången att hållas, denna gång  i Stockholm. Klimatriksdagen drivs av en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening som är isnspirerad av 1800-talet folkriksdagar (då för allmän rösträtt). Med ändamålet att klimatfrågan ska få en central roll i den svenska valrörelsen och debatten röstar Klimatriksdagen fram ett antal motioner som sedan överlämnas till riksdagen. Under helgen hålls också flertalet föreläsningar, seminarier, panelsamtal, forum samt en stor gala.

På lördagen 5 maj kommer Science Fiction Bokhandeln vara på plats för att föreläsa om hopp. Att mycket av det som var science fiction igår, på 70- och 80-talen faktiskt börjar bli verklighet idag och att det därför finns hopp om att det vi ser som science fiction idag kan bli verklighet imorgon. Det kommer även att hållas ett panelsamtal som spanar in i framtiden i stil med P1´s program Spanarna på temat ”Det som är science fiction idag är verklighet imorgon.”

Några spännande exempel på science fiction som blivit eller börjar bli verklighet idag är PADD i Star Trek och Newspads i Arthus C. Clarkes 2001 A Space Odyssey från 1968 som motsvarar dagens iPads. I Fahrenheit 451 från 1953 skriver Ray Bradbury om "seashells" and "thimble radios" i karaktärernas öron, något som motsvarar dagens hörlurar varje människa använder. Sist men definitivt inte minst börjar forskningen om artificiell intelligens göra enorma framsteg idag, något som bara sågs som vilda fantasier i en avlägsen framtid för 40 år sedan. Exempel på science fiction om artificell intelligens är Philip K. Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep? och filmatiseringen Blade Runner av Ridley Scott. William Gibsons Neuromancer är ett annat exempel och så klart får vi inte glömma R2D2 och C3-PO i Star Wars.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.