Ny dystopi!

Publicerad: Torsdag, 1 november 2018, Skribent: Linda

För ett par år sen släppte sveriges radio podden De dödas röster. Det var en thrillerpodd om rollspel, det ockulta och ond bråd död. Nu har de kommit en ny poddserie med en av författarna från De dödas röster, Gustav Tegby. Den heter Smittan och den här gången bygger den på en idé av författaren Jessica Schiefauer, som även skrivit Augustprisvinnande romanen Pojkarna. Det är en apokalyptisk thriller i åtta avsnitt och skildrar ett splittrat svenskt samhälle där en pandemi får smittade män att psykotiskt våldföra sig på kvinnor. Huvudpersonen Linneas tillvaro rasar samman när hon av rädsla för sitt liv inte vet vem hon kan lita på.

Smittan handlar om 23-åriga Linnea som lever ett vanligt liv med sina vänner, familj och sin pojkvän. Plötsligt dyker märkliga fall av övergrepp upp på nyheterna, där män uppvisat kraftiga influensasymptom och därefter angripit kvinnor på öppna platser. Fallen kan snart kopplas till en okänd sjukdom som påverkar hjärnan och har dödlig utgång för både män och kvinnor. Pandemin ska komma att förlama den svenska sjukvården och splittra hela samhället.

En insamlingsmyndighet instiftas, dit civila börjar anmäla personer i sin närhet som de misstänker smittats och som mystiskt omhändertas av myndigheten. Familjer och relationer splittras när människor tar till flykt och isolerar sig från varandra och i bristen på botemedel börjar sakta en ny, könsseparatistisk samhällsordning växa fram.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.