Lies Sleeping

Publicerad: Fredag, 16 november 2018, Skribent: Michael

Jag har varit förtjust i Rivers of London-serien ända sedan den första boken släpptes, och stackars Peter Grant stötte på ett spöke mitt under en polisutredning. Sedan dess har Peter och hans kollegor inom Londons magiska polisstyrka - The Folly - utrett allt från alver som kidnappar barn till maktkamper mellan Londons lokala gudar. Alltid med en bitsk och mörk humor i botten. Nu har jag börjat läsa den senaste boken, som så här långt håller måttet. Varning för spoilers nedan om du inte har läst de tidigare böckerna.

Redan tidigt i serien etablerades The Faceless Man som ett centralt hot. Peters kollega Leslie May lockades över till den mörka sidan och anslöt sig till den ansiktslöse, även om hon fortfarande bryr sig en smula om Peter. I Lies Sleeping har den ansiktslöse mannen avslöjats som Martin Chorley och befinner sig på flykt undan både The Folly och Londons mer jordnära poliskår. Problemet är bara att Martin visat sig ytterst svår att överlista och fånga in. Frågan är om allt som hittills skett bara är delar av hans större, diaboliska plan.

Utan att avslöja för mycket om bokens handling, verkar det som om det finns fler dimensioner i Leslies förräderi mot The Folly än vad vi först anat. Peter har blivit en avsevärt skickligare magiker sedan den förra boken och scenerna där han och mentorn Nightingale riktigt släpper loss sina ockulta krafter har inte mycket gemensamt med Peters första stapplande steg som trollkarl. Frågan är bara om Peter, The Folly och poliskårens samlade makt räcker för att stoppa The Faceless Man. Kanske måste Peter och Nightingale söka hjälp från oväntat håll.

Aaronovitch avslutar här ett kapitel i Peter Grants liv, men jag hoppas att han fortsätter att skriva fler romaner i serien. Lies Sleeping rekommenderas varmt.

MichaelKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.