Klassiker!

Publicerad: Tisdag, 5 december 2017
Skribent: 
Gunilla

Vi har tryckt upp en liten folder med klassiker inom sf, fantasy och skräck. Den här gången satsar vi på klassiker som har påverkat våra genrer utan att tillhöra det som på sin tid var ”mainstream”. Inte Asimov och Heinlein, med andra ord.

Istället presenterar vi till exempel de ryska bröderna Strugatskijs Picknick vid vägkanten, som var utgångspunkt för för Tarkovskijs film Stalker och kom att påverka allas vår bild av postapokalyps och mystiska zoner. Svenska rollspelet Mutant hade inte sett ut som det gör om inte Michael Petersén och jag hade läst Picknick vid vägkanten, utgiven på svenska av Sam J Lundwall 1978, och förundrats över Tarkovskijs film när den gick upp på bio 1981.

Flera av titlarna i foldern förebådar resonemang kring genus och identitet som har blivit stort i sf på senare år. Det börjar redan på 20-talet med Orlando av Virginia Woolf och fortsätter under 60- och 70-talets frigörelsevåg med The Female Man av Joanna Russ och The Left Hand of Darkness av Ursula K LeGuin. Biting the Sun av Tanith Lee är en 70-talsroman som banar väg för transhumanistiska tankar i nyare sf.

Inom fantasyn finns också trådar bakåt som syns först så här i efterhand. Tolkien är inte den enda källan till modern fantasy. Sagorna i The Bloody Chamber av Angela Carter inspirerade Neil Gaiman och har fått efterföljare i mörka, moderniserade sagor som Uprooted av Naomi Novik. Diana Wynne Jones allåldersböcker har format hela generationer av sagoberättare och den smygande skräcken i The Haunting of Hill House har haft stor betydelse för skräckfilmen.

Du kan läsa klassikerfoldern som pdf här eller plocka upp ett exemplar i Stockholmsbutiken.

Gunilla

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.