Jo Salmson signerar i Göteborg

Publicerad: Fredag, 6 april 2018, Skribent: Maths

De första sex böckerna om tiggarpojken Tam som blir utvald till drakriddare skrev Jo Salmson för 6-9-åringar. De är illustrerade, spännande och berättade på ett enkelt men levande språk. Vi i SF-Bokhandeln rekommenderar gärna Tam-böckerna som de första Läsa själv-böckerna till lässugna barn.

Men den nya trilogin, som nu avslutas med Blånatten och berättar det sista kapitlet i Tams historia, är tänkt från 11 år och känns mer som "riktiga" fantasyromaner (Blånatten är 432 sidor tjock). Jag, som är väldigt vuxen, har läst böckerna med stor behållning, framför allt för att Jos drakmytologi är fascinerande och trovärdig.

Och det är inte bara jag som tycker så. Tam-böckerna har sammanlagt sålt 250.000 ex i Sverige och är översatta till en mängd språk - kinesiska, farsi, turkiska, ryska, norska, danska, finska med flera. En rolig detalj är att Jo har varit på turné i Kina och talat om drakar och Tam-böckerna i skolor där, ofta inför 8000 barn samtidigt.

Det går utmärkt bra att läsa trilogin Drakarnas öde utan förkunskaper om de sex första barnböckerna. Men börja med Stjärnstenen som del ett, och fortsätt sedan med Draksången och avsluta med Blånatten. Spänning och äventyr utlovas!

PS Bor du i Göteborg? Gå förbi SF-Bokhandeln på Kungsgatan på söndag och ta en fika på Café Sirius och hälsa på Jo som är där tillsammans med undertecknad och signerar och har en liten författarkurs. Alla välkomna, barn som vuxna. I Stockholm kan du träffa oss i SF-Bokhandeln 21 april kl 18.00 i samband med Kulturnatten.

Vi ses!
Maths Claesson

"Tam-böckerna är som om Astrid Lindgren skrivit manus till en ny film av Avatar-regissören James Cameron /.../ Hela Sverige borde läsa Tam-böckerna." (Jan Gradvall, DI Weekend)Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.