Gloomhaven!

Publicerad: Fredag, 22 februari 2019, Skribent: David

Vi har fått en ny leverans av brädspelet Gloomhaven till alla tre butikerna. Skynda er om ni vill införskaffa ett av spelen, för de kommer med all sannolikhet ta slut snabbt (den här omgången också).

Gloomhaven är det spel som ligger högst på Boardgamegeeks lista över rangordnade spel med högst snittbetyg. Vad är det som gör att spelet är så bra? Jag har tagit mig igenom en stor del av uppdragen nu och håller med om spelets storhet. Det är ett så kallat dungeon crawler, där 2-4 spelare ska samarbeta med att gå in i grottor och katakomber, döda monster och ta deras skatter, hitta eller köpa bättre utrustning och lära sig nya förmågor och attacker för att klara de framtida ännu svårare utmaningarna. Så långt liknar Gloomhaven en mängd andra spel i genren. Men det har en del ingredienser som särskiljer spelet från sina närmaste konkurrenter. Istället för tärningar används små kortlekar som kan uppdateras från uppdrag till uppdrag och bli effektivare och effektivare allteftersom din figur blir bättre i strid. Som en slumptärning i ständig förändring. Dessutom är alla dina färdigheter knutna till olika kort som bara kan användas en gång var innan leken är slut och då kan plockas upp på nytt. Så varje gång det är din tur att röra din spelfigur måste du väga vilka två förmågor-kort du vill använda den här gången, för du kommer inte kunna använda dem igen förrän du cyklat igenom kortleken och därmed får upp alla använda kort på hand igen. Och för att göra det ännu värre är de allra mest förödande attackerna oftast bundna till kort du slänger efter att ha använt en gång, varpå du får vänta till nästa uppdrag för att få använda dem igen.

Det här gör att varje enskild handling behöver tänkas över på ett engagerande sätt, istället för att bara bestämma att din figur ska slå med ditt svärd om och om igen, som i de flesta andra dungeon crawler-spel på marknaden.

Allteftersom du spelar igenom den medföljande kampanjen ställs du inför många olika val, och de flesta av dem gör att du låser upp nya vägar men stänger dörren för andra. Om du väljer att hjälpa handelsmannen som vill få tag på en magisk artefakt kommer du ställas inför vissa nya uppdrag, och väljer du istället att gå till stadsvakten och rapportera handelsmannen får du helt andra uppdrag i famnen, och staden Gloomhaven utvecklas åt olika håll i förlängningen. Vilket gör att två spelgäng förmodligen inte kommer att ha spelat igenom samma uppdrag i slutänden när allt är genomspelat, och fått två helt olika slut.

Till spelets nackdelar hör en stor och tung ask. Den väger strax under tio kilo! Dessutom är det mycket tid som går åt till att förbereda varje spelomgång, med alla kartor och pluppar som måste på plats. När spelet är igång tar det däremot inte alltför många timmar att spela ett uppdrag. Vanligtvis mellan en och tre timmar, beroende på hur många spelare det är och hur många fiender som står i vägen.

Hur som helst rekommenderas spelet varmt.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.