Det alternativa nobelpriset i litteratur

Publicerad: Fredag, 31 augusti 2018, Skribent: Klara

Den 12 oktober är det datum då vi får veta vem som fått det första alternativa nobelpriset i litteratur av Nya akademien, och glädjande nog finns två av våra favoritförfattare Neil Gaiman och Haruki Murakami med på listan över de fyra slutgiltigt nominerade!

Neil Gaiman drar stor inspiration av folksagor och mytologi och han har varit en kultfigur inom framför allt fantasy och serievärlden sedan 90-talet när han skrev Sandman-serien, och han har sedan dess skrivit böcker för både vuxna och barn. Tillsammans med Terry Pratchett  skrev han Good Omens som är på väg att bli tv-serie och hans bok American Gods kom som tv-serie 2017 i Bryan Fullers regi, och första säsongen står att finna här.

Haruki Murakami är en japansk författare, som även nämnts i nobelprissammanhang, vars stil är väldigt drömlik och hans romaner innehåller ofta element av fantasy, science fiction och magisk realism. Av Murakamis verk är IQ84 det största som kommit på de senaste åren, men jag vill också nämna mina två favoriter Kafka på stranden och Sputnik älskling. I höst släpps även första delen av hans nya roman, Mordet på kommendören, och den går att förhandsboka här på hemsidan.

Jag vill även tipsa den intresserade om denna intervju  om litteratur och genreindelning mellan Neil Gaiman och fjolårets nobelpristagare Kazuo Ishiguro (länk: https://www.sfbok.se/forfattare/kazuo-ishiguro-3903 ) vars böcker The Buried Giant och Never Let Me Go  vi har i sortimentet och som vi har valt att genreindela under fantasy respektive science fiction.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.