Charles Stross ångar på

Publicerad: Torsdag, 4 januari 2018, Skribent: Gunilla

Charles Stross är en trevlig kille, och vid sidan av Brandon Sanderson den förmodligen mest produktiva bland de stora sf- och fantasyförfattarna. Sedan debuten 2003 har han fått ur sig 25 romaner och ett antal noveller. Det började med Singularity Sky, i en fjärran framtid på en avlägsen planet, men kryddat med många idéer som återfinns i Stross senare och mer jordbundna böcker. Där finns en artificiell intelligens, snabba tekniska förändringar som trasslar till det för en diktatorisk regim och faror knutna till övervakningssamhället. Uppföljaren Iron Sunrise byggde vidare på den tematiken.

Därifrån flyttade Stross fokus till jorden, men skruvade upp temperaturen ett snäpp kring AI-utveckling och transhumanism. Accelerando utspelar sig i en transhumanistisk framtid och handlar Singulariteten, som förvandlar oss och mycket av solsystemet intill oigenkännlighet. Den har en humoristisk tvilling i romanen Rapture of the Nerds, skriven tillsammans med Cory Doctorow, där huvudpersonen är en gammaldags köttmänniska som blivit kvar när alla andra migrerade in i virtualiteten. Och för en inblick i världen efter omstöpningen rekommenderas Glasshouse, en historia från nöjesbranschen efter Singulariteten.

Året efter debuten gav Stross ut en roman som snarare hamnade i facket skräck än science fiction. The Atrocity Archives var första delen i han mest framgångsrika bokserie hittills, där magiskt tränade agenter försöker hejda den oundvikliga invasionen av cthulhoida fasor i vår verklighet. Tänk Ben Aaronovitchs River of London-böcker på speed, så får ni en idé om vad det handlar om. Laundry-böckerna, som serien kallas, består så här långt av åtta böcker. I senaste delen, The Delirium Brief, börjar det se riktigt illa ut för London och agent Bob.

Och det för oss fram till serien som i dagarna har fått nytt ett tillskott. Merchant Princes presenterades ursprungligen som en fantasyserie (delvis av rent förlagsmässiga skäl). Det är en parallellvärldshistoria om kriminella familjer som rör sig mellan olika versioner av vår verklighet. Den avslutades år 2010 med boken Trade of Queens, men häromåret tog Stross upp tråden igen och påbörjade en ny berättelse i samma miljö. I fjol kom Empire Games och nu i veckan dök fortsättningen Dark State upp. Här har Stross helt släppt fantasykänslan och övergått till det han gör bäst – en berättelse om övervakningssamhället, teknologiska genombrott och storskaliga konflikter.

Gunilla

 

 

 

 

 

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.