Äventyrsspel är tillbaka!

Publicerad: Onsdag, 29 november 2017

För två år sedan släpptes den fina Äventyrsspel - Bland mutanter, drakar och demoner i en alldeles för liten upplaga och sålde slut på två månader. Det har länge varit oklart om och när den skulle tryckas igen, men nu är den äntligen här igen. Boken handlar om svenska företaget Äventyrsspel, som nästan ensamt bar den svenska rollspelsbranschen under 80-talet och delar av 90-talet och definierade vad ett rollspel var och hur det skulle spelas för hundratusentals svenska ungdomar.

Att läsa alla intervjuerna i boken och titta på de gamla illustrationerna är som att ta ett steg rakt in i en svensk dåtid där landhajar, rubbitar och draken Blatifagus var det värsta du kunde stöta ihop med. Samtidigt är det också intressant att se hur spelen har utvecklats sedan dess och hur spretiga många av dem var på gott och ont. Känslan av att vad som helst säkert kan hända var ofta mycket starkare då än nu, när genrekonventionerna hunnit sätta sig lite tydligare.

Är du nyfiken på rollspel och vill spela själv eller med dina barn? Det finns numera en del rollspel som kommer i passande startaskar med allt du behöver för att sätta igång. Vill du ha något väldigt sagoaktigt och enkelt rekommenderas kommande Sagospelet Äventyr Grundbox som passar bra för barn i lågstadieålder och uppåt. Den borde släppas vilken dag som helst nu, och vi har en hel hög av dem på ingång. En personlig favorit är Hjältarnas tid grundbox, som har en tydlig fornnordisk prägel, är vackert illustrerad och ett intressant upplägg där spelarna är medlemmar av samma klan uppe i ett snöigt norr. Rekommenderas varmt.

David

Utgåvor av Äventyrsspel - Bland mutanter, drakar och demoner

Kartonnage
Bokfabriken (2017)
349 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.