Aladdin!

Publicerad: Måndag, 15 oktober 2018, Skribent: Sofia

Disney har släppt en ny teasertrailer inför kommande filmversionen av Aladdin i regi av Guy Ritchie och med manus av Ritchie, Vanessa Taylor och John August. August har tidigare skrivit manus till bland annat Corpse Bride och Kalle och Chokladfabriken. Han är i dagarna Sverigeaktuell och har nyss utkommit med en äventyrsroman för barn och ungdomar som heter Arlo Finch i Eldsdalen, första delen i en trilogi med Stranger Things-känsla. Vi kommer att intervjua honom i ett kommande avsnitt av SF-Bokhandelns podd.

Aladdin blir ytterligare en i raden av Disneyfilmer som stöps om från enbart animerad till att bli spelfilm med skådespelare kombinerat med CGI för att gestalta magi och monstereffekter, liksom Kenneth Branaghs Askungen, Jon Favreaus Djungelboken, Bill Condons Skönheten och Odjuret med flera. Precis innan Aladdin kommer upp på bio, redan i mars nästa år släpps ju också Tim Burtons version av Dumbo.

Vi vill gärna tipsa om läsning med Tusen och en Natt-känsla förutom originalsagorna förstås. Exempelvis är E K Johnstons A Thousand Nights en fin omarbetning på temat livsfarlig ond härskare gifter sig med ung brud som undgår avrättning genom att berätta historier. En annan ypperlig ökenfantasy är N K Jemisins duologi  The Dreamblood som börjar med The Killing Moon. För vuxna läsare finns också mangaserien One Thousand And One Nights och, sist men inte minst, låt oss inte glömma den tjusiga presentutgåvan av Arabian Night på engelska.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev