Pressmaterial

Kontaktpersoner

Johannes Gustafsson
Tf. Marknadschef
johannes.gustafsson@sfbok.se
 
Linda Pedersen
Evenemang Malmö
linda.pedersen@sfbok.se
 

 

Logotyp

Kontakta johannes.gustafsson@sfbok.se för andra format av logotypen

Butiksbilder

För högupplösta pressbilder från våra butiker, kontakta johannes.gustafsson@sfbok.se. Fotograf: Melissa A. Barton. Bilderna får användas i sammanhang där SF-Bokhandeln omnämns. Fotografens namn ska anges.

SF-Bokhandelns historia

"Jag brukade handla sf i en butik på Stora Nygatan, men sen försvann den, och.."

Det här hör vi fortfarande relativt ofta, mer sällan med "Stora Nygatan" utbytt till Atlasgatan eller någon annan av våra tidigare adresser, och får förklara att "jo, det var faktiskt vi, vi flyttade hit för några år sedan" - varje gång vi flyttat har vi förstås gjort vad vi kunnat för att nå ut med det, men några missar vi självklart varje gång. Och även om "SF-Bokhandeln" beskriver vad vi är ganska bra, är det också väl anonymt. Hade vi hetat "Aniara" eller något annat hade folk förstås känt igen oss på en gång. Vi har funderat på att byta namn till och från, men har hittills inte lyckats komma på något namn bra nog för att vara värt ansträngningen.

Alltså kan det vara på sin plats att i all korthet dra bokhandelns historia:

Vi brukar säga att bokhandeln startade 1984, eftersom vi haft en butik kontinuerligt sedan dess, men om man vill kan man gå längre tillbaka än så, och då blir vi plötsligt en av världens äldsta sf-bokhandlar...

Det hela började i slutet av 1975, då föreningen Skandinavisk Förening för Science Fiction (SFSF) köpte upp en sf-bokklubb från ett förlag som tröttnat på verksamheten. Medlemmarna i bokklubben fick ett erbjudande om att bli medlemmar i SFSF för en låg penning och kunde sedan köpa svenska och engelska böcker per postorder från SFSF.

Det här gick bra, föreningen fick hundratals nya medlemmar, och 1977 skaffade föreningen lokaler på Pontonjärgatan 45 på Kungsholmen i Stockholm. 1978 öppnades en bokhandel i lokalerna, den första inkarnationen av SF-Bokhandeln.

Till en början fortsatte det att gå bra, men så småningom tillstötte problem: dels blev det allt mer bråk inom föreningen, hur den skulle drivas, vad syftet med dess verksamhet var, med mera, dels drabbades lokalen på Pontonjärgatan av en kraftig hyreshöjning (tillsammans med större delen av Stockholms butiksbestånd vid den tiden), och en ganska trött föreningsstyrelse gav hösten 1980 upp och lade ner butiken.

1981 fick föreningen en så gott som helt ny styrelse, och började försiktigt med postorderförsäljning igen, först av restlagret från butiken, sedan av nyintagna böcker. Återigen gick det bättre undan för undan, och 1983 var postordern stadig. Under en tid 1983 hölls det till och med "öppet" i källaren på Östermalm varifrån postordern bedrevs.

Så kom 1984 och serieentusiasten Horst Schröder kom med ett förslag om en gemensam butik - serier och science fiction - som föreningen glatt accepterade. I början av året öppnade så Metropolis på Roslagsgatan 40 nära Roslagstull, och SF-Bokhandeln var åter en riktig bokhandel. Vi det här laget var också många av oss som idag driver bokhandeln inblandade.

Lokalen på Roslagsgatan visade sig dock snabbt bli för liten: både vi och Horsts serier växte snabbt, och mot årets slut var det uppenbart att det inte skulle fungera länge till. Vi började leta lokaler, och i januari 1985 skildes vi och Horst åt: SF-Bokhandeln flyttade till Atlasgatan 8, nära S:t Eriksplan.

Verksamheten flöt på några år, utan att utvecklas alltför mycket, men framåt 1988 började vi tydligen göra något bättre, för helt plötsligt ökade omsättningen ordentligt. Vid den här tidpunkten drevs bokhandeln fortfarande i SFSF:s regi, och det började bli något av ett problem: dels dominerades SFSF:s verksamhet av bokhandeln, dels fick vi som jobbade med bokhandeln slita allt mer i vad som fortfarande var en idéell verksamhet. Situationen blev allt mer ohållbar, och 1990 bildades ett aktiebolag av oss som jobbade i bokhandeln, och detta bolag köpte verksamheten av föreningen.

Vid det här laget klättrade hyllorna uppför alla väggarna i butiken på Atlasgatan, och det minimala lagerutrymmet dignade av böcker: det var dags att flytta igen. Det gick inte lika snabbt att hitta en ny lokal nu som 1984/85, men i maj 1991 hittade vi en butikslokal på Stora Nygatan 45, och i juni 1991 flyttades verksamheten efter en intensiv månad av renovering - vi rev mellanväggar och väggfast inredning och målade om allt - till Gamla Stan.

Med tiden började fenomenet från Atlasgatan upprepa sig: det blev allt trångare mellan hyllorna, vi utökade sortimentet med videos och spel, för att inte tala om att mängden böcker växte stadigt. Det gick bra för oss, kort sagt, och vi började leta efter en ny lokal. Om det var svårt att hitta en lokal 91, var det än värre nu: våra ökade krav gjorde att utbudet minskade kraftigt, så det tog oss över ett år innan vi till slut hittade vår nuvarande lokal på Västerlånggatan.

Den 19 november 1996 öppnade vi på Västerlånggatan 48, i lokaler som till ytan är ungefär tre gånger större än lokalen på Stora Nygatan. När vi flyttade kändes lokalerna vidsträckta som den mongoliska stäppen, men nu har vi mer än fyllt upp alla skrymslen och hörn. Under 2000-talet växte vi utanför Stockholm, först med en butik i Göteborg och hösten 2007 med en Malmöbutik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev