The Gathering Storm

Publicerad: Fredag, 30 oktober 2009, Skribent: Daniel
Robert Jordan är inte längre bland oss, men Brandon Sanderson har tagit på sig att avsluta hans livsverk "The Wheel of Time".

The Wheel of Time, eller Sagan om drakens återkomst, har lästs och älskats av miljoner fantasyentusiaster runtom världen och kan väl i Sverige sägas ha bidragit till att föra fram genren som accepterad underhållningslitteratur även i de breda lagren. Tidens hjulet snurrar och tidsåldrarna kommer och går. Minnen blir legender, legender falnar till myter och även myterna är sedan länge glömda när tidsåldern som födde dem återkommer. I den tredje tidsåldern, profetians tid, är både världen och tiden i fara - vad som varit, vad som är och vad som kommer att vara kan nu falla in i Skuggan. Men en sanning finns kvar, och vad dödliga människor glömmer, glömmer inte Aes Sedai. Och in i denna profetia rider en liten grupp människor.

På engelska har det hunnit bli 11 böcker, och i svensk översättning hela 22, då titlarna har delats upp i två när de kommit ut här hemma. De sista tre delarna, med början i The Gathering Storm, kommer enligt uppgift inte att översättas. Vill man läsa avrundningen på en av de längsta romanserierna i genren får man alltså byta språk.

Före sin död 2007 hann Jordan färdigställa delar av Memory of Light, den avslutande delen i serien The Wheel of Time. Jordans hustru och förläggare Harriet McDougal bad Brandon Sanderson (känd bland annat för utmärkta Warbreaker) att färdigställa boken. Under arbetets gång insåg Sanderson att materialet inte rymdes i en volym. Han delade upp A Memory of Light i tre delar, och The Gathering Storm är den första.

Rand al'Thorn, Draken återfödd, kämpar för att hålla samman sin brokiga allians inför Den sista striden. Han söker hindra seanchan från att expandera norrut. Rands närmaste ser med fasa hur skuggan tycks växa i vännens hjärta. Egwene al'Vere är fånge hos Vita tornet, men kämpar för att hålla Aes Sedais många fraktioner samlade.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev