World of Warcraft Chronicle 2

Publicerad: Onsdag, 15 mars 2017
Skribent: 
Daniel

Ett datorspel som funnits längre än elva år, och fortfarande har fem och en halv miljoner prenumeranter, lämnar förstås spår efter sig i populärkulturen. Warcraft, med sin serietidningsaktigt episka stil, är idag något av online-spelens ålderman som lagt ribban för mycket av vad ett MMORPG ska innehålla. Det gäller också för berättelsen bakom olika områdens utseende och folkslags agerande.

World of Warcraft ställde på sin tid ett antal fantasyklyschor på ända, och skapade även egna nya, men gick inte bara emot vad man kanske kunnat förvänta sig för sakens egen skull, utan paketerade sin särskilda tolkning av genrens välkända kulturer och moraliska dilemman tillsammans med en myllrande bakgrundshistoria som mycket väl bars upp av sin egen, inre logik. Allting (eller åtminstone det mesta) hade en orsak. Ruiner som bröt upp det monotona gräslandskapet stod nedbrutna just där för att det utkämpats viktiga krig på platsen, de tio vargar som behövde jagas ned i startzonen härjade där av ett skäl som hängde ihop med vad som hände i resten av området, slutbossarna var arga av en anledning. Och det blev roligare att köra spelet med lite koll på varför saker och ting såg ut som de gjorde. Det gick, och går, förstås att bara hoppa in och levla utan att bry sig särskilt mycket om bakgrunden, men historiken väver samman olika färgglada delar till en större helhet, en värld.

Det växte tidigt fram otaliga wiki som förklarade detaljer om spelvärlden, men för läsaren kunde det vara svårt att få en helhetskänsla för hur de här pusselbitarna hängde samman. Nu finns däremot en serie lyxiga kaffebordsböcker som gör just det, knyter ihop.

World of Warcraft Chronicle Vol 2 är en rikt illustrerad uppföljare i den serien, som krönikerar Azeroths myter och förhistoria. En av författarna är Chris Metzen, så här kommer detaljerna ur hästens egen mun. Utöver kartorna och de vackra bilderna är det förstås en hel del text, och man läser den som en historiebok. Första delen tar upp Draenors undergång och Hordens uppkomst, medan andra delen behandlar de första och andra krigen mellan Horden och Alliansen, samt korsandet av den mörka portalen. En rad kända namn från spelets bakgrundshistoria paraderar givetvis förbi - Medivh, Blackhand, Zul'jin, Teron Gorefiend med flera, och fokus ligger på ursprunget för draenei, orcer och ogres.

Daniel

 

Utgåvor av World of Warcraft Chronicle Vol 2

Inbundet album
Dark Horse (2017)
359 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.