Titaner och odöda

Publicerad: Fredag, 21 april 2017
Skribent: 
Ulf

Världen kommer väl inte gå under än på ett tag, men inom SF-genren har det alltid varit lite sport i att försöka förutspå framtiden och hur den kan te sig. Verklighetens rymdraketer, mobiltelefoner och personliga databaser har alla haft litterära förlagor där någon fantasifylld filur har föreställt sig framtiden med olika detaljrikedom. Det gör att så kallad postapokalyps, litteratur som utspelar sig efter "Katastrofen" där samhället fallit samman och allt vi känner till har försvunnit för evigt är lite extra otäckt intressant.

En av de mest nedslående visionerna finns i Hajime Isayamas Attack on Titan vars senaste volym nyligen kom in. Där är människorna i princip bara bytesdjur jagade av "titaner", märkliga jättelika humanoider och allt ser, minst sagt, mörkt ut. Attack on Titan har har fött fram ett antal olika sidoberättelser och tillbakablickar och nu finns det en otroligt intrikat väv av bakgrund och världsbygge som gör AoT till en mycket läsvärd manga. En av de mer överraskande sidoprodukterna är ett soloäventyr där läsaren får chansen att göra egna val i världen och se vart det leder. Kanske som en förberedelse om det nu skulle vara så illa att Hajime Isayama vet något vi inte vet, och det är dags att packa överlevnadsryggsäcken.

På tal om överlevnad så vill jag tipsa om den alltid lika aktuella boken The Zombie Survival Guide då många av tipsen däri är användbara även mot till exempel Titans. Eller Robotupproret. Eller Invaderande Utomjordingar. Eller när Cthulhu till sist reser sig ur oceanens djup. Hm, nä förresten. I Cthulhus fall hjälper det nog inte. Sorry.

En annan manga som fått bra fart är Tokyo Ghoul, där en från början helt vanlig kille får onödigt intim kontakt med det hemliga ghoulsamhället och behöver lära sig att hantera en nyväckt lust att tugga i sig sina medmänniskor. Del 12 har just dykt upp. Vad är en ghoul? Glad att du frågade, därom tvista de lärde en aning men wikipedia har en lagom komplex listning av de olika varianterna. Själv påminns jag lite om romantiseringen av de odöda som till exempel i Interview with the Vampire eller lite mer moderna Warm Bodies, och kan inte låta bli att tänka att den enda bra odöda är en död odöd. Eller, vänta....

I alla fall, om du utsätts för oönskade närmanden från tillexempel odöda, så finns handfast förberedelse att få: Sherlock Holmes School of Self Defence eller Self Defence for Gentlemen and Ladies. Ni vet, bara i fall att.

Ha en helg fri från odöda
Ulf

 

 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.