Skräckläsning till midsommar.

Publicerad: Måndag, 19 juni 2017
Skribent: 
Linda

Sommaren har rullat in över stora delar av Sverige på allvar nu inför midsommar och semestrarna börjar så sakteliga komma igång. För många signalerar det starten på den tid om året man faktiskt har tid att sätta sig med en god bok, kan varva ned och besöka andra världar genom litteraturen. Här kommer lite boktips från oss på SF-Bokhandeln, och från våra följare på facebook!

När Dead Until Dark kom 2001 blev det en sån där bok man aldrig läste om på kultursidorna men som spred sig genom kompisrekommendationer. Några år (och sju böcker i serien) senare blev den en tv-serie på HBO, True Blood, och fenomenet fullkomligt exploderade. Böckerna sålde som hot cakes och de första fem säsongerna blev bland de mest sedda på tv. Fenomenet dog efter ett tag ned, som det brukar göra och det slog mig när jag funderade på den perfekta sommarläsningen att det kanske är dags att damma av den första boken igen, och läsa om, eller om du missade förra vändan, ge den en första läsning. Handlingen kretsar om servitrisen Sookie i sömniga småstaden i amerikanska södern, som drömmer om mer spänning i livet, men får mer än hon bad om när det flyttar in en vampyr i grannhuset. En charmig mix av övernaturlig romans, deckare och massor av spänning följer. 

Graham Joyce skildrar i The Tooth Fairy uppväxtens våndor som manifesteras genom en slags madrömslik tand-fé som hemsöker honom och lockar fram hans svaga sidor. Om man vill ha riktigt krypande obehag i sommarmiljö går det egentligen knappt att hitta något bättre än klassikern The Haunting of Hill House. Vacker och mardrömslik i lika delar. Den har filmatiserats två gånger, en gång med lysande resulatat som The Haunting på sextiotalet, och sen igen med Liam Neeson men den versionen gör man bäst i att ignorerar. 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.