The Paper Menagerie

Publicerad: Torsdag, 27 oktober 2016, Skribent: Glenn

Ken Liu har varit en produktiv författare på det senaste. Han har kommit med två delar av sin blivande fantasytrilogi (feta saker förstås), han har översatt två delar av sin kinesiske kompis Cixin Lius SF-trilogi, han har översatt en hel novellsamling med kinesisk SF (Invisible Planets). Och så en samling med hans egna noveller då, The Paper Menagerie.

Ken har under flera år mest varit känd som novellförfattare, och ganska nöjd med det. Flera av hans noveller har blivit prisbelönta, bl.a. har han fått både Hugo- och Nebulapriser. Att bara skriva noveller gav honom tid att arbeta som advokat, programmera mobilappar och umgås med sin familj. Nu mer ser han lite besvärad ut när familjen kommer på tal och han pratar om att man borde ju …

Även om Ken själv inte anser sig vara någon uttalad förkämpe för det kinesiska, så tycker jag ändå att han är det i mångt och mycket. Flera av hans noveller ger ett insidesperspektiv på kinesisk kultur och historia som känns väldigt fint och uppfriskande. The Literomancer ger till exempel en inblick i stämningar och historia kring Chan Kai Checks flykt till Formosa, och hur spända relationerna mellan Kina och USA såg ut vid den tiden. Samtidigt är det en fin uppväxtskildring och en ung flickas möte med det mystiska, både att det är orientaliskt mystiskt och att det kanske är märkligare ändå.

Novellerna spänner över en mångfald av subgenrer inom våra domäner. Det gemensamma för dem är att de oftast ger en ny vinkling på vad som först verkar vara något vardagligt. Jag hoppas verkligen att han fortsätter med sin novellkonst. Det är ingen slump att han är prisbelönt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev