Ons 30/9: Serenity 10 år

Publicerad: Onsdag, 30 september 2015

Det har gått tio år sedan Joss Whedons Serenity hade biopremiär. Det omöjliga hände – ett filmbolag gav en tv-regissör ett ganska stort antal miljoner för att göra biofilm av en nedlagd tv-serie och han fick relativt fria händer att berätta historien på sitt sätt. Jag minns väl hur alla vi Fireflyfans mailade sf-bio för att se till att filmen skulle visas även i Sverige. Tror att jag såg den tre gånger på bio, kanske fyra, i glatt sällskap av i alla fall halvfulla salonger med entusiastiska Browncoats.

Firefly och dess filmfortsättning Serenity var ett tidigt fenomen inom fankulturen som visade att en serie inte alltid måste vinna enorma tittarsiffror direkt för att nå stort genomslag inom populär- och i synnerhet nördkulturen. Än idag fortsätter den att sälja bra på dvd, som brädspel och i serietidningsform och vi är många som piper glatt av förtjusning när det dyker upp Pop!-figurer med Zoë eller Wash eller när någon får tag i en särskilt fin pryl prydd av skeppet Serenity.

Vad gör folk idag då? Att Joss Whedon har regisserat storfilmerna Avengers och Avengers: Age of Ultron känner de flesta till. Många gillade även hans lilla webmusikalprojekt Dr Horrible's Sing-Along Blog. Captain Malcolm Reynolds, Nathan Fillion är inne på åttonde säsongen av Castle och övriga i ensemblen dyker regelbundet upp i diverse nya serier.

Just idag, 30 september, kanske för att fira tioårsjubiléet av Serenity, släpps första avsnittet av Alan Tudyks webserie Con Man. Con står för convention och gästspelar gör de flesta av Tudyks Fireflykollegor. Handlingen verkar snarlik verkligheten, Tudyk spelar en skådis från en nedlag sci-fi-serie, "Spectrum", som gästar fankonvent och serietidningsbutiker. Detta kan bli riktigt skoj!

Let's aim to misbehave!
Sofia


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev