Udda verklighet

Publicerad: Torsdag, 1 juli 2010, Skribent: Karin Waller
Udda vaknar upp ur en dröm om en kvinna som flyr för sitt liv över järnvägsspåren utanför Malmö Central. Först vet hon inte vad som är verklighet och vad som är dröm. Udda har alltid varit plågad av drömmar så levande att hon knappt får sova, men det här var värre än vanligt. Hennes bäste vän Daniel föreslår att de ska söka upp platsen där kvinnan försökte undkomma förföljarna. De hittar den: ett brunnslock inne på spårområdet. Det är fläckigt av blod.

Udda vill inte acceptera att hennes märkliga, skrämmande drömmar kan vara sanna - och hon vill verkligen inte veta mer om vad som hände vid brunnen. Men det vill Daniel, för honom är det ett äventyr. Han ger sig av, ensam, ner i brunnen ... och försvinner.

Men inte helt spårlöst. Udda drömmer om honom. Och hon drömmer om en annan man, som verkar vara kommen ur en annorlunda värld där det finns orakel, hamnskiftare och övernaturliga förmågor, där det finns andra dörrar genom tid och rum än de vi är vana vid. En värld Udda måste ge sig in i för att hitta Daniel. En värld som gjord för någon som drömmer sanndrömmar.

Udda verklighet är en roman som utspelar sig i ett Malmö som finns bredvid och under staden, bland folk vars liv styrs av helt andra lagar. Vi får samma känsla av den som till exempel Neil Gaimans Neverwhere eller valfri Newford-roman av Charles de Lint, men Nene Ormes flyger på helt egna vingar. Udda verklighet är en spännande, otäck, sexig och nydanande svensk urban fantasy.

Nene Ormes om debutromanen:

Det finns fyra anledningar till att Udda verklighet blev till: Jag har en pågående kärleksaffär med Malmö, jag tröttnade på att kryssa på Nilen, jag älskar den svenska berättartraditionen och jag är en stolt nörd.

Malmö började flörta med mig en helt vanlig dag. Jag gick samma väg som jag gått tusen gånger men den här gången fanns det en port i ett plank som aldrig varit där förut. Den såg urgammal ut och som om den stått där och gömt sig, men nu såg jag den. Den glimten av en dold sida hos staden fick mig att leta efter andra, liknande platser och hitta på historier om dem. Efter flera år som reseledare var det dags för något annat och jag sökte in på Författarskolan i Lund. Där fick jag chans att sätta Udda och hennes verklighet mellan pärmar.

Att Udda verklighet blev urban fantasy kändes självklart eftersom genren är den naturliga fortsättningen på den svenska sagotraditionen. Märkliga väsen och diskbänksrealism sida vid sida i en bekvämt modern miljö. Det svenska språket är som gjort för sådana historier. Och så är jag en stolt nörd som har saknat nya böcker på svenska i min favoritgenre – så det rådde aldrig någon tvekan om vad jag skulle skriva.

Nene Ormes blogg: neneormes.wordpress.com
Styxx fantasy: styxxfantasy.se
Debutantbloggen: Debutantbloggen.se

P3 Populär: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2785&artikel=3750960


Kommentarer

Nyhetsbrev