The Story of Kullervo

Publicerad: Tisdag, 8 september 2015, Skribent: Ola Hultin

Glimrande insikt i Tolkiens inspiration!

Hjältar och magi, blodsfejd och hämnd, list och förbjuden lust. När Tolkien som 19-åring (1911) läste den finska folksagosamlingen Kalevala i knagglig engelsk översättning såddes flera frön som sedan spirade till hans egna "mytologi för England" - Silmarillion och språket Quenya. Han blev särskilt gripen av de tragiska sångerna om den missanpassade och våldsamme Kullervo, som senare låg till grund för hans egen ytterligt mörka och sorgliga historia om Túrin och Nienor (se The Children of Húrin och Unfinished Tales).

Kullervo är kort sagt en värsting, förvisso illa behandlad men själv riktigt otrevlig, därtill rätt korkad och med krafter som han inte han tygla. Allt går käpprätt åt helsike och det påminner om Hamlet. Utöver Tolkiens prosaversion finner man även hans insiktsfulla föreläsningar om Kalevala och mycket intressanta (inte bara för Tolkiennördar) för- & efterord och kommentarer av Verlyn Flieger.

Tillsammans med de tidigare utgivna böckerna om Tolkiens versioner av legenderna om Sigurd, Arthur och Beowulf bringas man här en djupare förståelse för de nordeuropeiska legenderna och källorna till Tolkiens oöverträffat välvävda och vackra mytologi.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.