The Poppy War

Publicerad: Onsdag, 14 november 2018, Skribent: Glenn

The Poppy War är förlagt till ett ganska lätt förklätt Kina. Vi får följa Fang Runin, kallad Rin, från den lilla byn på landet där hon växt upp som föräldralös efter kriget. Hennes moster är inte direkt den vänligaste fosterförälder man kan tänka sig. Hon är byns huvudsakliga opiumsmugglare, och nu har hon kommit på en utmärkt plan för att säkra sitt lilla imperium. Byns importinspektör vill gärna gifta sig med Rin. Det är dock en plan som inte direkt faller i god jord hos Rin. Till att börja med är han tre gånger så gammal som hon. Hon bestämmer sig i desperation för att göra inträdestestet för att få studera i akademin i huvudstaden Sinegard. Det innebär hårdplugg som heter duga. Hon får naturligtvis inte slippa sina vanliga arbetsuppgifter för moster, utan får plugga på kvällar och nätter.

Första tredjedelen av boken handlar om Rins kamp för att göra något av sitt liv, trots sin enkla bakgrund. Tiden på akademin har den klassiska charmen av hur den envise eleven tar sig fram bland mobbande elever och elaka lärare. Särskilt delen när hon hittar sin specialitet inom akademin är kul att läsa. Det är också här som det börjar bli fantasy av det hela. Alla vet ju att schamanism, gudar och magi bara är skrock och påhitt av obildade människor. Eller?

När sedan allvaret efter skolan börjar, blir det kärvare. Kuang backar inte för att beskriva det som faktiskt händer i krig, och det är inget vackert och nobelt. Det är en mörk och skrämmande bok, men otroligt välskriven och spännande. Det skall bli spännande att se var hon hittar på i kommande delar av serien.

Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev