The Ninth Rain

Publicerad: Onsdag, 15 mars 2017, Skribent: Lina

The Ninth Rain är den första delen i Jenn Williams nya trilogi The Winnowing Flame. Boken utspelar sig i en sargad värld med tydliga spår av attackerna från Jure’lia, insektsliknande varelser som regnar ner från himlen och utplånar allt och alla de kommer i närheten av. Den enda anledningen till att människorna klarat sig är Ebora och deras trädgud Ygseril.

Boken tar vid några hundra år efter den sista attacken, och Ebora förfaller eftersom trädet Ygseril dog för att permanent stoppa Jure’lia. I resten av världen sprider sig ’The Wild’ över världen sakta men säkert. Dess ursprung är kvarlevor av Jure’lias varelser som kontaminerar skogen och djuren i den. Allteftersom det växer trängs människorna undan in till städerna för att söka skydd.

Jenn Williams är inte rädd för att använda många olika personers perspektiv när hon skriver, men det är tre huvudpersoner i boken som utgör en ganska speciell och roande grupp äventyrare.

Trion leds av Vintage, en kvinna i 40-årsåldern vars vingård angränsar till det växande The Wild. Hon har länge haft ett stort intresse av de artefakter Jure’lia lämnat bakom sig och bestämmer sig slutligen för att ge sig ut och ta reda på vad som orsakar spridningen samt hur den kan stoppas. Hon följs av Eboranen Tormalin som lämnat Ebora eftersom han inte längre orkar se sitt folk och sin kultur dö. Den tredje medlemmen är Noon, en fell-häxa. Hon har rymt från The Winnowry där hon och andra fell-häxor hålls fångna, offentligt för att skydda omvärlden, men det egentliga syftet är förmodligen är monetärt.

Det finns en hel del andra betydande karaktärer, nästan alla kvinnor, som driver handlingen och bidrar till att synliggöra och förtydliga världen och historien; bland annat Tormalins syster som är kvar i Ebora och kämpar för sitt folks överlevnad.

Jen Williams har skapat en komplex värld med en rik bakgrundshistoria som är högst påtaglig och närvarande hos de människor som lever i den. Vi blir inte inbjudna till starten av något utan kommer in mitt i historien och livet hos de människor vi får följa. Huvudpersonernas bakgrund finns där hela tiden, vi får vissa inblickar i den och hur den påverkar dem, och det gör dem väldigt levande. Men även världen, samhället och den grå massan har samma rika bakgrund och uppbyggnad, vilket ger extra liv i historien. Det är inte bara personerna som blir tydliga utan även deras plats och funktion i samhället och det ger karaktärerna en extra dimension.

Det är också en originell handling så till vida att den inte är en rush mot en slutstrid. Karaktärerna hade ett liv sedan innan och fortsätter att leva det, men allt ligger och lurar i bakgrunden vilket gör boken spännande och livfull på samma gång.

Lina


Kommentarer

Nyhetsbrev