The Name of the Wind

Publicerad: Lördag, 1 september 2007, Skribent: Ola Hultin
del 1 i The Kingkiller Chronicle

Recensenter och författare världen över hyllar enhälligt första delen av Patrick Rothfuss debutroman som något av det bästa som har hänt inom fantasy på decennier, och jag instämmer lyriskt.

“I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have talked to Gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep.

You may have heard of me.”

Blygsamt, inte sant? Detta är en sann hjältes biografi, utsökt levererad och verkligen trollbindande – rejäl välskriven high fantasy med trovärdig magi och trovärdiga personer. Ja, ’trovärdig’ är nyckelordet. Det märks att Rothfuss vet vad han skriver om, och att han har arbetat länge (7 år) med det. Via studier i kemi, psykologi, filosofi, historia, antropologi med mera blev han slutligen universitetslärare i engelska, och kärleken till vetenskapen märks tydligt.

Kvothe – en synnerligen sägenomspunnen man, som slutligen förmodas vara blott en legend, spåras upp av en högt aktad krönikör till ett litet värdshus i en liten lerig avkrok av världen, och förmås att berätta om sitt hisnande liv… om sin barndom i en nomadiserande grupp av allkonstnärer, om totala förluster, smärta och fattigdom, om vetgirighet, om magi och om att vävas in i legenden om sig själv.

Jag ser likheter med många andra fantasyförfattare: George Martin, Patricia McKillip, Dave Duncan, Robin Hobb med flera, men Rothfuss är sin egen, och han skriver mycket bra!

Författarens hemsida, där han också har en blog:
http://www.patrickrothfuss.com/content/index.asp
Han har även en My Space-sida:
http://blog.myspace.com/ycsg
En intervju med författaren:
http://aidanmoher.com/blog/?p=15
En intervju till:
http://www.sffworld.com/interview/224p0.html


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev