The Malice

Publicerad: Torsdag, 9 juni 2016, Skribent: Ylva Petersen

En ensamt barn, en liten killing och ett svärd som törstar efter blod i en postapokalyptisk värld.

The Malice tar sin början 11 år efter Peter Newmans debutbok The Vagrant. Jag vet nu att vi har en tredje del att se fram emot i serien The Seven, som har utvecklats till en trilogi. I del två vaknar det (medvetna) svärdet The Malice på nytt och känner hotet från avgrunden, den svaga punkt genom vilken demonerna tar sig in i världen. Hon törstar efter att kriga och hatar allt som luktar demoner. Men den stumme mannen the Vagrant vägrar svara. Istället blir det barnet Vesper, som uppfostrats av the Vagrant, onkel Harm och geten som tar upp svärdet. Plötsligt blir en liten flicka världens frälsare och det upphöjda språkröret för ett gudalikt svärd som är på mycket dåligt humör. Det är inte lätt att vara den som ska ge alla svar i en värld hon själv mest känner genom historier.

Allt hon får med sig på färden mot avgrunden genom en postapokalyptisk värld är sin osannnolika kompanjon killingen och Duet som överlevt döden av sitt andra jag.

Svärdet tillhörde ursprungligen den heroiska och krigiska Lady Gemma som förlorade den första kampen mot demonerna när de kom in i världen. Hennes gudalika familj sover i the Shining City, allt som finns kvar av imperiet The Winged Eye. En stad har blivit de sista ”rena” människornas bastion.

Förutom grundstoryn finns det också en metastory som sträcker sig över tusen år och berättar ur en något mystisk varelses perspektiv bakgrunden till hur imperiet The Winged Eye blev till och hur krigarna, the Seraph Knights, först skapades.

Människorna och världen är inte längre den samma. Det mesta levande har i större eller mindre utsträckning infekterats av demonerna. Men inte heller demonerna är omärkta av sitt inträde i världen. De förändras och får nya prioriteringar. Både människor och demoner utkämpar inbördes stridigheter. Men kapplöpningen mot avgrunden rusar på.

För dig som har läst del ett är det en stor skillnad mellan att ha en stum man som the Vagrant och en en livlig och något skyddad 11-årig ung dam som huvudperson. Men ge det en chans! Och killingen the Kid är en värdig uppföljare till geten the Goat!!!

Den här boken går att läsa utan att ha läst första delen men varför gå miste om den upplevelsen? För dig som redan har läst föregångaren är det lite intressant att testa minnet och se hur det har gått för några av de tidigare karaktärerna.

Det är fortfarande samma superba och utbrytarkreativa världsbyggarmix av fantasy, science fiction och postapokalyps. Å ena sidan högteknologiska skepp, ett svärd med eget medvetande, å andra sidan demoner och å tredje sidan ett ödelagt landskap och deformerade  levande varelser.

YlvaKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.