The Black Tides of Heaven

Publicerad: Fredag, 17 november 2017, Skribent: Erica

The Black Tides of Heaven är en fantastisk, och ovanlig, debut av J Y Yang. I Tensorateserien, som hittills består av två böcker, har Yang skapat både intressanta och representativa karaktärer – Yang identifierar själv sig som queer och icke-binär – och en värld som blandar det fantastiska med det trovärdiga(re).

Berättelsen utspelar sig i ett alternativt Asien, där varken kön eller sexualitet tas för givet. Alla väljer själva vilket kön de identifierar sig med när som helst, eller aldrig, under sina liv. Handlingen kretsar kring tvillingarna Mokoya och Akeha, framavlade enbart i förhandlingssyfte av De fulla rikenas hänsynslösa och manipulativa diktator, Lady Sanao Hekate.

Tvillingarna blev till då deras mor, De fulla rikenas beskyddare, hade lovat att sända ett av sina barn till Det stora klostret i utbyte mot hjälp under ett våldsamt uppror. Det enda barn som då ännu inte hade en väsentlig roll att spela i moderns diktatur var Sonami. Men då Sonami visade sig ytterst skicklig på att hantera Slackcraft, en magisk förmåga starkt influerat av de östasiatiska Fem Elementen, var Lady Hekate  ovillig att skiljas från hen. När det visar sig att även Mokoya besitter en användbar talang, förmågan att se framtiden, kräver Lady Hekate hen tillbaka. Detta är början till en smärtsam splittring mellan tvillingarna.

Medan Mokoya blir sin moders motvilliga profet flyr hens tvilling Akeha till Maskinisterna, en motståndsrörelse som vill störta diktaturen. Båda syskonen är synska. Mokoya kan se framtiden, men verkar oförmögen att påverka den. Akeha kan se vad som kommer att ske om inget förändras.

The Black Tides of Heaven är en av två korta tvillingromaner - den andra är The Red Threads of Fortune - som ska vara möjliga att läsa oavsett ordning, men då The Red Threads of Fortune utspelar sig efter denna så skulle jag rekommendera att börja i kronologisk ordning. Ytterligare två berättelser väntas under 2018.

Erica
 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev