The Annihilation Score

Publicerad: Onsdag, 1 juli 2015, Skribent: Glenn Petersen
Agenterna från The Laundry får superproblem på halsen
De tidiga böckerna i The Laundry-serien var tämligen fristående, och man kunde lätt börja med vilken som av, säg de tre första. Detta gäller i stort sett fortfarande den aktuella handlingen, själva det centrala äventyret. Men som i alla serier med mer eller mindre fast persongalleri, så blir det allt svårare att ta sig in i karaktärernas liv om de bara utvecklas det minsta, och det gör de här med besked.

Annihilation Score följer väldigt tätt på The Rhesus Chart. Den som läst den vet att vi lämnade våra hjältar vid ett vägskäl, och vi plockar här upp handlingen direkt på det. Den här gången är det dock inte Bob som har ordet. Han är iväg för att rensa upp efter det dramatiska slutet på Rhesus Chart. Nu är det istället hans hustru, Mo, som har skrivit ner detta för att lätta på trycket när hon inte har någon hemma som det går att berätta det för.

Mo blir snabbinkallad från ett rätt behagligt diplomatiskt uppdrag till vad som snabbt visar sig vara en rullande snöboll av eskalerande katastrofer. Det visar sig att det dykit upp en mängd människor med superegenskaper. Detta innebär då naturligtvis att det blir både superhjältar och superskurkar av dem. Det spekuleras i att det kan bero på de allt tunnare väggarna till andra obehagliga verkligheter, men ingen vet säkert. Det blir upp till Mo att leda en grupp speciellt utvalda personer för att oskadliggöra alla eventuella problem detta kan leda till, samtidigt som hon skall försöka undvika att helt tappa kontrollen över sitt främsta vapen när hon hamnar i kampsituationer, sin själsätande fiol Lecter.

Av ovanstående kan man lätt förstå att jag rekomenderar att man börjar från början i serien. Tro mig, det är det värt. Här kan Stross släppa loss hela sin speciella nördiga humor och mixa och blanda fritt med allehanda stilar och fenomen. Hela serien bygger på en blandning av modern äventyrsberättelse och Lovecraft-inspirerade främmande dimensioner och fenomen. I de tidiga böckerna lekte Stross med att blanda sin Lovecrafthumor med spionromaner och med James Bond-äventyr. I den senste boken har han gått över till att kommentera moderna fenomen. Här vårt stora intresse för superhjältar av Marvel och DC-snitt. Precis som vampyrerna i den förra boken, så låter sig superhjältarna lätt inlemmas i Laundryvärlden, men får samtidigt sin glättade yta lätt påverkad av grå brittisk vardag.

Boken är lite slingrande och obestämd här och var, men det gör inte så mycket när utvikningarna är så pass underhållande som de är. Jag kommer att fortsätta att med stor glädje följa serien i kommande böcker, för det blir mer enligt Charlie själv.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.