Strange Practice

Publicerad: Fredag, 25 augusti 2017, Skribent: David

När jag bläddrar igenom kataloger över kommande boksläpp händer det att jag då och då ser ett bokomslag som känns så omedelbart säljande att jag beställer in dubbla antalet bara därför. Strange Practice av Vivian Shaw var en sådan bok, och jag är glad att jag tog det beslutet för den är det mysigaste jag läst på länge.

Greta Helsing sköter en liten hemlig klinik i London dit övernaturliga väsen och varelser -varulvar, vampyrer, spöken med mera- kan komma för att få sina krämpor diagnosticerade och behandlade. När en märklig kult börjar jaga och ha ihjäl hennes patienter måste hon med hjälp av vänner och kollegor försöka ta reda på vilka det är som ligger bakom, och se om hon kan hindra dem utan att röja några hemliga identiteter. Allmänheten måste såklart hållas utanför, om alla upptäckte att det finns vampyrer och demoner mitt ibland dem skulle det bli panik.

Vivian Shaw skriver om vår samtid, men med ett språk som ger en känsla av tidigt 1900-tal. Hon har uppenbarligen läst mycket pulp, och väver in flera figurer från den tidens kiosklitteratur i sin berättelse. Alla är höviskt brittiska, har torr humor och dricker konstant te om inget starkare serveras. Det är en underhållande läsupplevelse. Den småputtrar fram i sin egen fart, och det som driver läsande framåt är den finurliga dialogen, känslan av ett fuktigt London och de välartikulerade bifigurerna mer än historien i sig. Vilket fungerar fint. Bokens svaghet kan annars sägas vara huvudpersonen; när Vivian Shaw valt att befolka hennes berättelse med så färgstarka bifigurer försvinner Greta Helsing lätt i skymundan. Hon bereds plats, men är en försiktig och lite grå personlighet. Hon är lugn, kompetent och handlingskraftig, men samtidigt aningen grå och inte lika intressant som monstrena hon delar vardagen med. Samtidigt fungerar hon fint som en motvikt till de lite mer flippade inslagen, vilket behövs.

Det är sällan jag läst en bok som varit lika trevlig att läsa. Den lutar sig mot det gotiska, blandar med ett modernt London och fyller på med underhållande dialog. Perfekt för en regnig sensommarhelg, och jag håller tummarna för att de två planerade uppföljarna blir lika lyckade.


Kommentarer

Nyhetsbrev