Senlin Ascends

Publicerad: Tisdag, 20 februari 2018, Skribent: David

Senlin har arbetat som lärare och berättat i flera år för sina elever om hur Babels torn i mitten av Ur är fantastiskt på alla sätt och vis. Inte nog med att tornet är så stort att det rymmer flera separata statsskick, det är dessutom därifrån civilisationen sprungit, de flesta vetenskapliga genombrotten kommit, samt är själva navet i hela den kända världens ekonomi. Så när han och hans älskade Marya ska på smekmånad väljer de en hektisk stadssemester framför en lugnare på stranden. Tyvärr hinner det inte gå mer än några sidor förrän de rånats och kommit ifrån varandra, och sedan försöker Senlin återfinna sin nyblivna fru under resten av boken.

Och vilket torn han byggt upp, författaren Bancroft! Det är fantastiskt och förbryllande. Sprudlande av folk och idéer. Världsbygget är väl genomfört och underhållande att läsa. Att följa Senlins färd in i och upp genom tornet är både spännande och rörigt på samma gång, och innehåller så många idéer och världar i världen att det är ett under att Bancroft kan knyta ihop säcken och får det att kännas som att allt tillhör samma bok.

Senlin Ascends har sitt ursprung som egenutgiven e-bok för fem år sedan. I början sålde den inte jättemycket, men efter ett tag, och med hjälp av väldigt mycket hårt arbete av författaren som åkte runt på alla möjliga bokmässor och pratade om sitt verk, började ryktet spridas och för två år sedan satte försäljningen fart på riktigt. Vilket givetvis fick förlagen att visa intresse, och här är vi nu. Det innebär också att berättandet lider lite av de vanliga problemen böcker utan en sträng redaktör kan tyngas av. Josiah Bancroft berättar oftare än han visar, och han använder sig alldeles ofta av blommande beskrivningar och liknelser.

Men det gör inte så mycket i längden eftersom historien är både rolig att läsa och smart uppbyggd. Från Senlins kaosartade krock med verkligheten när han och Marya stiger av med packningen vid tornets fot via inresan i tornet och det informationsspäckade slutet finns det ett bra helhetstänk som hindrar berättelsen att vara så splittrad som den kanske borde.

Det ska, om jag uppfattat det hela rätt, bli totalt fyra böcker i slutänden, varav åtminstone en av dem ska handla om Marya och följa hennes väg genom tornet. Uppföljaren Arm of the Sphinx kommer i april, och enligt hörsägen är den faktiskt ännu bättre. Jag väntar ivrigt!


Kommentarer

Nyhetsbrev