Rhythm of War

Publicerad: Fredag, 27 november 2020, Skribent: Gabriella och Cecilia

Ett av årens mest efterlängtade släpp i fantasykategorin är äntligen här: fjärde delen i Sandersons episka serie The Stormlight Archive!

Rhythm of War är en välmatad tegelsten, som skickligt stegrar intrigen och spänningen inför seriens första stora final, som kommer i nästa bok. Många har vi väntat på att få reda på vad som händer med Dalinar Kholins koalition, Kaladin, Shallan och Parshendi-folket eller Singers, som de själva kallar sig. Här får vi mer av dem – särskilt rollfigurer från de hittills kryptiska Singers ges nu utrymme, vilket berikar världen på många sätt.

Som titeln antyder har kriget kommit och är precis så brutalt som alla fruktade. Framtiden kommer dock inte avgöras enbart, eller ens främst, på slagfältet. Det är de tekniska landvinningarna och avslöjade magiska hemligheterna som kommer kröna en segrare – om inte alla förlorar, alltså. Eder kommer att sväras, med många konsekvenser för framtiden.

Som vanligt får vi följa flera olika perspektiv i boken. Dels krigets fronter, dels en hoppfull expedition för att söka allierade, och dels i den urgamla staden Urithiru, med alla sina hemligheter. Utrymme ges åt både de centrala gestalterna vi lärt känna väl, plus nya karaktärer som tar plats i rampljuset. Ibland kan det kännas som om sid-antalet är liiite väl långt, men på det stora hela är det en väl balanserad bok, som snyggt plockar upp där Oathbringer slutade (obs, den spoilas i många recensioner av Rhythm of War, se upp om du googlar) och för handlingen för sviten framåt på ett bra sätt.

Han tappar inte heller bort någon ur sitt stora persongalleri, vilket är uppskattat efter upplevelser med Robert Jordan och George R R Martin, utan plockar på ett bra sätt upp trådar igen.

Världsbygget är också väldigt välgjort och den stormdrabbade planeten Roshar framträder som en huvudperson i egen rätt. Nu ser vi också hur ”djup” handlingen går, med en djupare titt på magin och kosmologins hemligheter. Angående just de hemligheterna, kan det tipsas om att läsa Sandersons fristående fantasyroman Warbreaker. Liksom många andra av hans verk ingår även den i Cosmere-universumet och det finns några roliga påskägg i Rhythm of War.

Sammanfattningsvis: Stort (vääääldigt stort), djupt och bra!

Gabi och Cecilia


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev