Night of the Mannequins

Publicerad: Torsdag, 15 oktober 2020, Skribent: Erica

"So Shanna got a new job at the movie theater, we thought we'd play a fun prank on her, and now most of us are dead and I'm really starting to feel kind of guilty about it all . . . "

Det första jag gjorde efter att ha läst ut Night of the Mannequins var att kolla om den redan låg på listan över kommande titlar, och om vi hade lagt en beställning på den. Det hade vi (kudos både till våra inköpare som har bra koll på spännande nyheter och till våra kunder som inte sällan har tips på ibland förbisedda guldkorn) …
I mitt tycke så hade vi lagt en alldeles för blygsam beställning på en bok som jag redan har lagt till på min mentala lista över ny skräck att tipsa ”mina” stammisar om – så jag skrev till Nina, som ansvarar för förlaget som kommer att ge ut Night of the Mannequins, som i sin tur frågade mig om jag kanske ville skriva en recension till hemsidan, vilket jag sa att jag gärna gjorde.

Precis lika exalterad som jag var när jag nyss hade läst ut boken satte jag mig framför datorn för att börja skriva mitt epos - och insåg att det skulle bli, om inte direkt omöjligt så i alla fall väldigt nära på, att recensera utan att spoilera något. Men jag ska i alla fall försöka!

Night of the Mannequins börjar med att Sawyer, en av fem bästa vänner och vår berättare, nostalgiskt ser tillbaka på en sommar ett par år tidigare när vännerna hittade en skyltdocka slängd i skogssnåren och alla roliga spratt som upptäckten ledde till.
Nu är det ett tag sedan de sist klädde upp dockan Manny och poserat honom någonstans för att, ganska oskyldigt, skrämma slag på någon stackars intet ont anande person.

Vännerna som nu har kommit upp i tonåren har vemodigt börjat inse att de, av naturliga skäl som att de håller på att utvecklas åt olika håll, kanske inte kommer att fortsätta vara bästa vänner så länge till. Detta kanske rent av är deras sista sommar som bästa vänner och det gäller att göra det mesta av den. Och när en av dem får jobb på stans biograf tänker de andra att ett jättebra sätt att fira in sommaren är att damma av Manny och återuppleva gamla minnen.

Ingen hade nog kunnat ana att det som började med ett sentimentalt och inbördes practical joke skulle sluta så… illa, bisarrt, otäckt.
Och det är verkligen en bisarr berättelse! Men till en början rör det sig om små, små nyanser som gradvis växer – och däri ligger åtminstone en del av det som gör den här boken så intressant!

Jag längtar tills fler i min bekantskapskrets har läst Nights of the Mannequins så att jag äntligen kan få diskutera den i detalj.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev