Naomi Noviks nya!

Publicerad: Torsdag, 8 oktober 2020, Skribent: Lina

När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att läsa Naomi Noviks nya bok beskrevs den som ”Ett mörkt Hogwards” och det summerar den rätt bra. Självklart är den egentligen mycket mer än så för Naomi Novik är alltid fantasifull och det är hon även i den här första delen i en ny serie.

’A Deadly Education’ utspelar sig på Scholomance, en skola eleverna inte kan ta sig ifrån innan sin examen – om de har turen att överleva till examen. Det finns inga lärare utan skolan förser eleven med den utbildning de behöver, men det finns i stort sett ingen säker plats och utöver magiutbildningen handlar det lika mycket att lära sig överleva tills examen. Men också att överleva själva examen, vilket är ett gatlopp till dörren förbi ett till synes oändligt antal dödliga varelser.

Självklart frågar man sig som läsare varför i hela världen någon vill gå på den skolan, men det finns förklaringar. Även om hela handlingen utspelar sig på Scholomance får läsaren en tydlig bild av hur världen fungerar även utanför skolan.

Protagonisten, Galadriel (helst Gal), har klarat sig länge själv, men inser också att hon behöver ha allierade när hennes examen kommer. Hon har aldrig varit en del av det magiska samhället eftersom hon vuxit upp med sin healer-mamma i en jurta bland andra spiritister (inte magiker, viktigt distinktion). Hennes talanger inom magi ligger dock mer åt massförstörelsehållet och det innebär att det är svårt att visa sin talang utan att döda de man försöker imponera på. Det skulle dessutom var lättare om inte Orion Lake envisades med att konstant ”rädda” henne.

När det gäller Naomi Novik vet man vad man får. Det är lite mörker och ångest, men det är ändå mest mysigt. Det är lättsmält läsning utan att det för den skull innebär floskler eller ytlighet. Det är lagom och bra samtidigt. Den påminner på många sätt om hennes tidigare böcker ’Upprooted’ och ’Spinning Silver’ men precis som det är svårt att jämföra de två är ’A Deadly Education’ ytterligare något nytt.

Det är första delen i en ny serie och det blir väldigt mycket världsbyggnad och ibland blir det lite för mycket informationsdumpar och lite för lite handling. Det är mycket inledning och få resolutioner, men fortsättningen ser mycket lovande ut.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev