League of Dragons

Publicerad: Tisdag, 19 juli 2016, Skribent: Liisa

Så är då den nionde och sista boken i Naomi Noviks Temeraire-serie här och jag både gläds och sörjer detta faktum; gläds åt att se denna fantastiska historia bli fullkomlig och sörjer att det inte kommer några fler böcker i serien då de hör till mina absoluta favoriter.

Temeraire och Laurence har vid det här laget överlevt åtskilliga strapatser: blivit splittrade och återförenade, rest jorden runt och upplevt historia på nära håll i denna episka drakkrönika. Äntligen är de tillbaka på välkänd mark, men deras erfarenheter från andra delar av världen gör Englands brister gällande drakars rättigheter och ställning i samhället smärtsamt tydliga och hemkomsten blir en något ansträngd affär.

Frankrikes nederlag i Ryssland har gett England och dess allierade ett kortvarigt andrum, men Napoleon har inga som helst tankar på att ge upp sina storslagna planer. En ny strategi som omfattar drakar världen över hotar att åter tippa balansen till hans fördel och om de allierade någonsin skall ha en chans att slå tillbaka så måste det ske nu, innan planen sätts i rullning.

Novik avslutar sin serie med flaggan i topp och jag är lika begeistrad i sista boken som jag var i första. Språk, berättelse, karaktärer och känslor, allt håller högsta klass från första till sista meningen och bjuder på en omtumlande men förträfflig läsupplevelse. Jag kan inte nog rekommendera den här serien. Har du ännu inte läst den så är nu ett bra tillfälle att börja och jag avundas dig lite som har detta privilegium framför dig.

Om du redan har plöjt igenom alla nio böckerna, men liksom jag inte kan få nog av Naomi Noviks berättarkonst, så har hon tursamt nog skrivit en ny bok, den sagobaserade Uprooted, vilken jag lika varmt kan rekommendera. Hon har även medverkat i ett par novellsamlingar, bl.a. i The Dragon Book med en kort, historisk draknovell och i Zombies vs. Unicorns med en fantastiskt underhållande historia om enhörningar, onda trollkarlar och chokladmjölk. Och behöver du något att trösta dina Temeraire-cravings med kan jag tipsa om de korthistorier som finns publicerade på Noviks officiella hemsida, http://www.naominovik.com/short-stories/, däribland lite bortklippt material från de tidigare Temeraire-böckerna Throne of Jade och Empire of Ivory.

Liisa



Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.