Jonathan Strange & Mr Norrell

Publicerad: Onsdag, 1 december 2004, Skribent: Maths Claesson
För århundraden sedan när magin ännu var stark i England var Korpkungen, ett barn uppfostrat av älvor, den störste trollkarlen. I början av artonhundratalet är han föga mer än en legend, för ingen tror längre på magi. England för krig mot Napoleon, kungen är galen och fåfänga politiker styr och ställer som de vill.

Det är då den skygge herr Norrell från avkroken Hurtfew Abbey i York reser till London för att hjälpa regeringen i kriget mot Napoleon. Han är en förläst, tillbakadragen man som påstår att han är trollkarl och på magisk väg kan hjälpa England att vinna kriget. Han lämnar emellertid inget kvardröjande intryck hos damerna i de förnäma salongerna i London eller hos politikerna i parlamentet. Något måste göras. Möjligheten kommer när den blivande hustrun till en högt uppsatt person dör. Herr Norrell bestämmer sig för att väcka upp henne från de döda...

Jonathan Strange är en elev till herr Norrell. Tillsammans är de oslagbara, de mest framstående trollkarlarna i hela England, men samarbetet gnisslar. Strange dras ständigt till den vildaste och farligaste möjliga magiska yttringen av magi. Han fascineras av legenden om Korpkungen och om hans älvarike någonstans bortom vår värld men verkligare än vår verklighet. Han bestämmer sig för att bege sig dit.

Jonathan Strange och Mr Norrell är en elegant, rolig och välskriven roman. Har man läst Bulgakovs "Mästaren och Margarita" och sedan dess saknat en liknande läsupplevelse, så finns den här. En rakt igenom fantastisk roman, både bokstavligt och bildligt talat. Åttahundra sidor som känns som alldeles för få.

"Unquestionably the finest novel of the fantastic written in the last seventy years. It's funny, moving, scary, otherwordly, practical and magical, a journey through light and shadow - a delight to read." Så skriver Neil Gaiman, och det är bara att hålla med.

Bokens hem på webben, med författarintervju, nedladdningsbar novell och annat småtrevligt:
http://www.jonathanstrange.com


Kommentarer

Nyhetsbrev