Holy Sister

Publicerad: Torsdag, 4 april 2019, Skribent: Alfred

Mark Lawrences senaste trilogi Book of the Ancestor når sitt klimax med släppet av den tredje och högt efterlängtade boken, Holy Sister. Åter igen får vi följa Nona Grey, som nu står inför den största konflikten i sitt liv där endast en sak står klart. Blod kommer flyta.

Nona Greys hemvärld kretsar kring en döende stjärna. Det är en planet där isar breder ut sig och majoriteten av världens befolkning har bosatt sig i en cirka åtta mil bred korridor runt ekvatorn. Med hjälp av en artificiell måne som fokuserar solens strålar in i korridoren varje natt hindras isarna från att spridas.

Den kända världen grundades av fyra ursprungliga stammar. Deras namn var Gerant, Hunska, Marjal och Quantal och deras arv kan ibland synas i människors blod och belönar dem med unika förmågor. Folk med blod från Gerant växer sig väldigt stora och utvecklar en enorm styrka. De som har blod från Hunska besitter en otrolig smidighet. Marjaler kan manifestera alla typer av mindre till medelmåttig magi som skuggvävning och kontroll över elementen. Och Quantaler, slutligen, kan ta in den absolut råaste och renaste kraften från den så kallade ”stigen” som låter dem manipulera verkligheten.

På klostret Den ljuva nåden tränas flickor till mördare. Där får de lära sig använda sina förmågor för att tjäna Förfadern. Men inte ens de fullt tränade nunnorna i klostret är bredda på vad som väntar när Nona Grey anländer till klostret. Hon var en till synes vanlig lantflicka som minuterna före sin avrättning fördes bort av den ljuva nådens abbedissa till klostret. En flicka på åtta vintrar, dömd för mord, men skyldig till så mycket värre illdåd.

Under sin tid på klostret tränas hon till att bli en av de farligaste krigarna i världen. En röd syster. Men hennes tid på klostret kantas av förräderi, mordförsök och annalkande mörka och onda krafter som kommer att skaka om hela den värld hon lever i.

Den värld och berättelse som Mark Lawrence ger oss i sin senaste trilogi visar oss de mörka sanningar och begäran som vilar i alla människor. Det är ingen vacker saga med ett lyckligt slut. Ondska och mörker hänger tungt över världens befolkning som en dimma där endast de starka överlever. Och vi har älskat varje sekund av att läsa den.

Alfred


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev